Buitenland

„Zanzibar toont succes UNPO”

DEN HAAG (ANP) – Het semi-autonome Zanzibar is een van de belangrijkste succesverhalen van de in Den Haag gevestigde Organisatie van Niet-Vertegenwoordigde Naties en Volkeren (UNPO). Mede dankzij de UNPO kwam er vorig jaar een regering van nationale eenheid tot stand. Zanzibar, een archipel voor de kust van het Oost-Afrikaanse land Tanzania, verkeerde decennialang in de greep van spanningen tussen de bevolkingsgroepen.

11 February 2011 16:09Gewijzigd op 14 November 2020 13:40

„Zanzibar is een succesverhaal dat kan dienen als voorbeeld voor andere UNPO-leden”, zei de Nederlandse jurist Michael van Walt van Praag vrijdag. Hij was in Den Haag in verband met de twintigste verjaardag van de UNPO. Op 11 februari 1991 werd Van Walt van Praag (59) er de eerste secretaris-generaal.

„De organisatie heeft zich sindsdien enorm ontwikkeld. Ze is heel effectief bezig”, meent de voormalige UNPO-topman. „De onafhankelijkheid van landen als Estland en Oost-Timor is daarvan het spectaculairste bewijs. De UNPO heeft daarin een rol gespeeld. Maar er zijn meer positieve ontwikkelingen. De situatie van veel minderheden is er flink op vooruitgegaan”.

Van Walt Van Praag schaarde zich met zijn complimenten achter de woorden van Seif Sharif Hamad, de vicepresident van dat land. Hamad gaf vrijdag uitleg over de geschiedenis van Zanzibar, dat een unie vormt met Tanzania. De bevolking van Zanzibar is volgens Hamad van oudsher een „culturele potpourri”. Door de eeuwen vestigden zich grote aantallen Arabieren, Perzen, Indiërs, Afrikanen en Portugezen op de hoofdeilanden Unguja, Pemba en Mafia.

Na de onafhankelijkheid van Groot-Brittannië in december 1963 was Zanzibar het toneel van een bloedige revolutie, waarbij vijfduizend tot twaalfduizend mensen zouden zijn omgekomen. Begin jaren negentig kwam er een meerpartijenstelsel. Verkiezingen draaiden sindsdien steeds uit op geweld tussen het bewind en de oppositie. „Vorig jaar kwamen de president en ik tot de conclusie dat we lang genoeg hadden gevochten”, zei Hamad, die jarenlang leider was van de belangrijkste oppositiepartij. „Ik ging het gesprek aan met mijn rivaal en na veel moeite is het gelukt om steun te krijgen voor onze eenheidsregering.”

De verkiezingen van vorig jaar verliepen geweldloos. De samenwerking tussen de politieke kampen verloopt volgens Hamad uitstekend.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer