Muziek

Bezuinigingen van gemeenten bedreigen stadsbeiaardiers

Zowel in Middelburg als in Spijkenisse dreigt de functie van stadsbeiaardier te worden wegbezuinigd.

11 February 2011 15:32Gewijzigd op 14 November 2020 13:40
De Lange Jan in Middelburg. Foto Sjaak Verboom
De Lange Jan in Middelburg. Foto Sjaak Verboom

In Middelburg gaat het om een traditie van ruim vier eeuwen: al in 1595 is de eerste echte stadsbeiaardier in dienst. Al die eeuwen klinken de klokken van de Lange Jan over de hoofdstad van Zeeland. De laatste 31 jaar is het musicus Henk G. van Putten (61) uit Kerkwerve die wekelijks op donderdag –marktdag– de ruim 90 meter hoge Abdijtoren beklimt om de stad te dienen met zijn carillonmuziek.

Het college van Middelburg moet echter bezuinigen en heeft als een van de mogelijke maatregelen het saneren van de beiaardiersfunctie genoemd. Binnenkort, op 23 februari, is er een inspraakavond. Op 18 april moet de gemeenteraad beslissen over de voorstellen van het college. Inmiddels liggen er twee brieven bij de raad die pleiten voor het behoud van de beiaardier.

Volgens een woordvoerder van de gemeente Middelburg gaat het om een bezuinigingspost van 14.000 euro op jaarbasis. De bezuiniging zou in de periode 2012-2015 gerealiseerd moeten worden. Het zou volgens hem precies samenvallen met het aflopen van het dienstverband van Van Putten bij het bereiken van zijn pensioengerechtigde leeftijd.

In Spijkenisse speelt een soortgelijke kwestie. Op de eerste raadsvergadering van het jaar bleek dat het gemeentebestuur het arbeidscontract met stadsbeiaardier Bas de Vroome (Delft) wil beëindigen. De Vroome bespeelt iedere dinsdag het carillon van de dorpskerk dat inwoners en het bedrijfsleven aan de gemeente hebben geschonken. Regelmatig ontvangt de stadsbeiaardier kinderen van de hoogste klassen van de Spijkenisser basisscholen boven in de klokkenstoel. Het wegbezuinigen zou de gemeente op jaarbasis 10.000 euro moeten opleveren. Het spel van De Vroome zou kunnen worden vervangen door een computer.

De CU/SGP-fractie in Spijkenisse heeft aangegeven tegen de bezuinigingsmaatregel te zullen stemmen. Volgens fractievoorzitter Bernard Tebrugge betekent het wegbezuinigen van de beiaardier „een cultureel verlies voor Spijkenisse.” Naar zijn mening hebben de bespelingen van het carillon een meerwaarde voor de stad en betekent het stopzetten daarvan „kapitaalvernietiging van een kostbaar instrument.”

Het beiaardminnend publiek in de zuidwestelijke regio heeft één lichtend voorbeeld: de beiaardierspost van Zierikzee. De gemeente Schouwen-Duiveland besloot, toen Kees van Eersel in de zomer van 2009 op 65-jarige leeftijd stopte, dat de beiaardier van Zierikzee moest verdwijnen. Op initiatief echter van musicus en muziekdocent Mar van der Veer werd de Stichting Zierikzeese Carillons in het leven geroepen, die streed voor het behoud van de Zierikzeese beiaardier. Met succes: uiteindelijk zegde de gemeenteraad 6000 euro per jaar toe waarmee de stichting op zoek kon naar een nieuwe freelanceklokkenist. Uit elf sollicitanten werd Janno den Engelsman (1972) per 1 januari vorig jaar benoemd tot nieuwe stadsbeiaardier van de Zeeuwse stad.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer