Deel kipexporteurs verzwijgt toegevoegde stoffen
Enkele exporteurs plakken nog steeds onjuiste etiketten op kipfilets voor Groot–Brittannië en Ierland. Ze verzwijgen dat stoffen zijn toegevoegd die water vasthouden. Door het water wordt de kipfilet malser en zwaarder. De consument heeft niets aan het extra gewicht, maar betaalt er wel voor. Het water verdampt in de pan.
De Voedsel– en Waren Autoriteit (VWA) heeft donderdag gezegd steeds vaker juiste etiketten te vinden, maar dat de zaak nog steeds niet optimaal is. „Het procédé is toegestaan in Europa en niet gevaarlijk voor de volksgezondheid”, benadrukt een woordvoerster. „Maar de consument moet wel kunnen kiezen. De exporteur moet de stoffen daarom vermelden.”
De toegevoegde stoffen zijn veelal rundvlees– of varkenseiwitten. De zaak kwam vorig jaar aan het licht door controles van de Ierse en Britse Keuringsdienst van Waren. Britse kranten vreesden abusievelijk dat de rundvleeseiwitten de gekkekoeienziekte BSE zouden kunnen verspreiden onder mensen. Dit is echter onmogelijk, aldus de VWA.
De Voedsel– en Waren Autoriteit zegt de sector per brief te hebben gewaarschuwd. Daarna zijn controles gehouden. Bedrijven die onjuiste etiketten plakken kunnen een waarschuwing of boete krijgen. De dienst wil niet zeggen of inmiddels boetes zijn uitgedeeld. De controles gaan door.