Economie

Oplopende inflatie zet ECB onder druk

AMSTERDAM – Nu ook DNB-president Wellink overtuigd lijkt van een oplopende inflatie, neemt de druk op de ECB om de rente te verhogen toe.

Marcel ten Broeke
11 February 2011 11:20Gewijzigd op 14 November 2020 13:39
Waar ECB-topman Trichet onlangs nog verkondigde dat de inflatie de komende maanden weer zal zakken, lijken steeds minder experts, Wellink incluis, daarvan nog overtuigd. Foto ANP
Waar ECB-topman Trichet onlangs nog verkondigde dat de inflatie de komende maanden weer zal zakken, lijken steeds minder experts, Wellink incluis, daarvan nog overtuigd. Foto ANP

„De opwaartse risico’s nemen duidelijk toe”, stelde Wellink gisteren. Volgens de DNB-president stijgt vooral de druk op prijzen van goederen van buiten de eurozone „nogal sterk.” Als president van DNB is Wellink medeverantwoordelijk voor het rentebeleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Die stelt zichzelf als doel de waarde van de euro te handhaven, door de inflatie in de eurozone onder de 2 procent te houden.

De afgelopen twee maanden lag de geldontwaarding echter boven dat niveau. In januari steeg de inflatie in euroland zelfs tot 2,4 procent. Gisteren bleek dat ook in Nederland de inflatie voor het eerst in twee jaar tijd uitkwam op 2 procent.

Waar ECB-topman Trichet onlangs nog verkondigde dat de inflatie de komende maanden weer zal zakken, lijken steeds minder experts, Wellink incluis, daarvan nog overtuigd.

Om de inflatie te beteugelen zou de ECB het rentetarief kunnen verhogen dat al sinds 2009 op het historisch lage niveau van 1 procent staat. Maar eigenlijk wil Trichet de rente helemaal niet verhogen omdat dit de nog kwakkelende economie kan schaden, de schuldenlast van veel Europese economieën nog zwaarder maakt en het eveneens slecht nieuws betekent voor banken, die dankzij de lage ECB-rente zo fijn hun geslonken buffers kunnen herstellen.

Bovendien meent Trichet dat bij een inflatoire druk van stijgende grondstoffenprijzen een rentestijging in de eurozone weinig nut heeft en dat ingrijpen pas noodzakelijk is als ook de lonen dreigen te stijgen.

Daar staat echter tegenover dat veel analisten stellen dat de hoge grondstofprijzen juist ook het gevolg zijn van de lage rentestand, die speculatie zou uitlokken. Ook stellen zij dat de geschiedenis leert dat inflatie al in een vroeg stadium bestreden moet worden, omdat er anders al snel geen houden meer aan is.

Bij dit alles komt nog dat op de financiële markten de onrust over de situatie in de eurozone weer is toegenomen. Want waar er druk plannen worden gesmeed om problemen met schuldenlanden in de toekomst te voorkomen, is de vraag of Ierland en Griekenland kunnen voldoen aan de strenge bezuinigingseisen nog immer actueel.

Bovendien laaide gisteren de onrust op over Portugal als mogelijk het derde land dat miljardensteun nodig heeft. De effectieve rente die het land moet betalen voor zijn leningen liep gisterochtend op tot ruim 7,6 procent –het hoogste niveau sinds de invoering van de euro– en daalde pas nadat de ECB besloot actief Portugese obligaties op te kopen.

Al die onrust drukt de euro opnieuw naar beneden, wat –wegens duurdere import– het inflatieprobleem voor Trichet alleen nog maar verder vergroot.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer