Binnenland

Verbod op schotelantennes beroert Weesp

WEESP – In Weesp is deining ontstaan nadat woningbouwvereniging De Woningbouw een verbod heeft afgekondigd op het ophangen van schotelantennes.

11 February 2011 08:29Gewijzigd op 14 November 2020 13:39
Foto ANP
Foto ANP

Het was voor diverse huurders schrikken toen er eind januari een brief van de corporatie op de mat lag. „In 2011 gaat De Woningbouw haar beleid met betrekking tot schotelantennes nauwgezet uitvoeren. Die wirwar aan schotels ontsiert niet alleen het aanzicht van de buurt, ook de verhuurbaarheid van woningen gaat daardoor achteruit. Bovendien worden bij het ophangen van een schotelantenne de gevel en het kozijn vaak nodeloos beschadigd”, schreef de vereniging.

De brief werd afgesloten met het verzoek „de komende maanden, en wijk voor wijk, de schotelantenne die zonder toestemming is geplaatst, te verwijderen.” Tegen degene die aan de oproep geen gehoor geeft en zijn schotelantenne laat hangen, wordt een gerechtelijke procedure gestart.

Huurders die hun schotel richten op landen zoals Egypte en Afghanistan waren onaangenaam verrast. Zonder ontvanger immers geen televisieprogramma’s meer uit hun geboorteland.

Samir Rahmouni van de Democratische Eenheids Partij (DEP) in Weesp startte daarop een handtekeningenactie. Eind januari had Rahmouni 100 handtekeningen verzameld, een week later waren het er 700 en naar zijn zeggen staat de teller inmiddels op 1000.

De Woningbouw zegt dat dit aantal schromelijk is overdreven. Via de Kabelkrant Weesp liet directeur Jan Turenhout woensdag weten dat „het er niet meer dan 550 zijn.”

Rahmouni heeft het college van B en W verzocht de corporatie tot de orde te roepen, maar die houdt zich afzijdig, „omdat het een privaatrechtelijke kwestie is tussen De Woningbouw en de huurders.”

Rahmouni en zijn medestanders menen dat De Woningbouw zelfs ingaat tegen het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, waarin „staat dat iedereen het recht heeft om de informatie te ontvangen die hij of zij wenst.”

De Woningbouw brengt hiertegen in dat „alternatieven zoals digitale televisie en internet voldoende mogelijkheden bieden om een breed scala aan zenders te ontvangen, waardoor het hebben van een schotelantenne niet noodzakelijk is.”

Rahmouni bevestigde donderdag tegenover de plaatselijke krant WeesperNieuws dat „de pijn zit in de informatieverstrekking. Het digitale zenderaanbod is weliswaar groot, maar nog steeds incompleet.”

Rahmouni kent een Weesper Italiaan die zich prima thuis voelt in Nederland, maar graag op de hoogte wil blijven van wat er in zijn geboorteland gebeurt. Via de kabel kan de Weesper Italiaan alleen de zogenaamde Berlusconizenders krijgen, maar hij wil ook de onafhankelijke zenders kunnen ontvangen.

Verder schermen de actievoerders met Weesper burgers van Egyptische en Afghaanse origine die eveneens voor het nieuwsaanbod op de schotelantennes zijn aangewezen. Rahmouni: „Je blijft altijd verbonden aan je geboorteplaats en je geboorteland. Dat heeft verder niets met integratie te maken.”

Volgens Rahmouni mag De Woningbouw best wat toegeeflijker zijn, omdat „de schotels hoe dan ook op den duur uit het straatbeeld verdwijnen. Jongeren halen hun informatie van internet, die hangen echt geen schotel op.”

De corporatie geeft vooralsnog geen krimp. Turenhout: „De klachten van de mensen nemen we echt serieus, maar bij de besluitvorming zijn we niet over één nacht ijs gegaan. Volgende week zullen we meer duidelijkheid geven.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer