Wilders wil veelplegers in ‘tuigdorp’
DEN HAAG (ANP) – In elke provincie moet een ‘tuigdorp’ komen voor overlastplegers die herhaaldelijk in de fout gaan. PVV-leider Geert Wilders stelt donderdag in De Telegraaf dat hij hardnekkige overlast zoals in Gouda op die manier wil aanpakken.
Wilders heeft voor een plekje in een wooncontainer ver van de bebouwde kom veelplegers op het oog die in twee jaar tijd minstens drie keer in de fout gaan. Als het om minderjarigen gaat, moet de familie mee. „Zet al het schorriemorrie bij elkaar”, vindt hij. Ze moeten naar het tuigdorp in afwachting van hun strafzaak en ook als ze hun straf hebben uitgezeten. Pas als iemand langer dan een jaar werkt of studeert, zou die terug naar de ‘bewoonde wereld’ mogen. „Het tuig uit de wijk, zodat ze er daar geen overlast meer van hebben”, aldus Wilders.
VVD-Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert ziet geen heil in een aparte woonomgeving voor mensen die stelselmatig overlast veroorzaken. Omdat het om dorpen gaat waar iedereen in en uit kan lopen, wordt in haar ogen de overlast alleen maar verplaatst. Ze ziet meer in een harde aanpak van overlast met vervolging en bestraffing.
Bij het CDA kan het idee van de PVV ook al niet op steun rekenen. CDA-Kamerlid Coskun Görüz wijst op bestaande regels om hardnekkige daders hard aan te pakken. Verder kunnen er gebiedsverboden worden ingezet en is gedwongen verhuizing mogelijk als de overlastpleger een corporatiewoning huurt. Maar aparte asodorpen lossen het probleem niet op, denkt Görüz. Campussen zijn wel een probaat middel voor jongeren die overlast veroorzaken, zoals in Gouda het geval was.
In Amsterdam werd tot een jaar geleden geëxperimenteerd met de bijzondere woonvorm Skaeve Huse. In deze speciale woningen leefden veroorzakers van extreme overlast. Volgens een woordvoerder van de woningcorporatie Stadgenoot gaat een vergelijking tussen Skaeve Huse en het idee van Wilders compleet mank. „Een tuigdorp is een straf en Skaeve Huse is er juist op gericht de bewoner weer terug te krijgen in de maatschappij, vaak in overleg met de overlastveroorzaker.”
Stadgenoot is niet blij met het idee van Wilders. „Het werkt stigmatiserend en veroorzaakt getto’s”, aldus de zegsman van de corporatie. „Het is veel beter mensen weer onderdeel te maken van de samenleving dan ze eruit te tillen.”