Onderwijs & opvoeding

Betoging tegen bezuinigingen onderwijs deert coalitie niet

NIEUWEGEIN (ANP) – De manifestatie in Nieuwegein tegen de bezuinigingen van 300 miljoen euro op het passend onderwijs deert de coalitie vooralsnog niet. Ondanks een opkomst van duizenden vertegenwoordigers van vakbonden, brancheorganisaties en medewerkers in het onderwijs, zijn regeringspartijen VVD en CDA niet van plan het voorgenomen kabinetsbeleid aan te passen.

9 February 2011 16:54Gewijzigd op 14 November 2020 13:38
Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Marja van Bijsterveldt (L) spreekt woensdag de menigte toe in Nieuwegein. Foto ANP
Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Marja van Bijsterveldt (L) spreekt woensdag de menigte toe in Nieuwegein. Foto ANP

Het budget voor passend onderwijs gaat deze kabinetsperiode van 3,7 naar 3,4 miljard euro. Tegenover de bezuinigingen staan investeringen in de professionalisering van de docenten en de kwaliteit van het regulier onderwijs. Volgens het CDA is het zaak te kijken naar wat wel gedaan kan worden met geld dat er wel is in plaats van te kijken wat niet meer te doen is met geld dat er niet is. De VVD spreekt van een uit de hand gelopen stelsel.

„Het beleid zoals het er nu is, werkt niet”, aldus Kamerlid Kathleen Ferrier (CDA). „Kinderen zitten nu nog te vaak onnodig thuis. Daarnaast blijft de kwaliteit van onderwijs achter en is niet altijd duidelijk waar het geïnvesteerde geld in passend onderwijs blijft. Het huidige beleid is daarom niet meer behapbaar.”

Volgens de VVD kan een land waar vanaf 2015 nog altijd hetzelfde bedrag als in 2005 beschikbaar blijft voor speciale begeleiding van kinderen met rugzakjes, niet als asociaal worden bestempeld. „Ik vind het een kwalijke zaak dat wordt gedaan alsof dat wel zo is”, aldus parlementariër Ton Elias. „Er worden feiten verdraaid en zorgen van mensen worden misbruikt voor verkiezingspropaganda.”

De liberaal had het tijdens zijn betoog op de manifestatie zwaar te verduren. Allereerst werd Elias met badeendjes bekogeld. Ook lieten de aanwezigen de parlementariër niet uitpraten. „Als onderwijsgevenden al niet meer naar argumenten willen luisteren en mij het spreken onmogelijk maken, dan raken we wel erg ver van het verhaal vandaan”, aldus het Kamerlid.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer