Politiek

E-mail

Minister Donner van Binnenlandse Zaken staat bekend als rechtlijnig. Dat bleek vorige week opnieuw tijdens een commissievergadering in de Tweede Kamer over antisemitisme.

Gerard Vroegindeweij, bijdragen: Kees de Groot, Jakko Gunst
7 February 2011 11:16Gewijzigd op 14 November 2020 13:35
Foto ANP
Foto ANP

Donner concludeerde dat secularisatie er mede oorzaak van is dat Jodenhaat toeneemt. Deze stelling kwam hem te staan op kritiek van vooral de niet-christelijke partijen. Ze vonden het niet fijn dat de bewindsman op hun seculiere tenen stond. Waren nu juist onkerkelijken niet degenen die de tolerantie bevorderden? zo stelden ze.

Donner vond het blijkbaar niet nodig om in tweede termijn op de tegenwerpingen in te gaan. Mogelijk dat de Kamer het debat hierover op een ander tijdstip voortzet. Want de minister komt wekelijks meerdere keren in de Kamer. Vorige week startte hij om kwart over tien met een debat en tot halfvier was er niet eens tijd om een broodje te eten. Toen Donner in een vorig kabinet nog minister van Justitie was, moest hij ook vaak opdraven in de Kamer. Hij verzuchtte toen dat hij er wel een veldbedje neer kon zetten.

In ieder geval bespaart de workaholic Donner ook veel tijd. Uiteraard omdat hij gemiddeld maar vier uur slaap per nacht nodig heeft, maar ook omdat hij geen e-mail leest.

„Ik zou niet willen weten wat je op het internet over je heen krijgt als je even je hoofd boven het maaiveld uitsteekt. Dat is de reden waarom ik geen mail heb. Daardoor blijft me een hoop bespaard”, verklaarde de bewindsman. De Kamerleden stonden zo perplex dat niemand erop inging.

GV


Zuiver

De overstap van oud-premier Balkenende vanuit de politiek naar het bedrijfsleven leidde begin vorige week tot nogal wat discussie, met name over zijn salarisstijging.

Oud-PvdA-voorzitter Michiel van Hulten koos donderdag in een opiniestuk in NRC Handelsblad een heel andere invalshoek. Waarom wilde accountantsbureau Ernst & Young Balkenende zo graag inlijven? Om zijn adresboekje, aldus Van Hulten. „Je zakboekje met namen en adressen wordt waardevoller naarmate je meer geheime telefoonnummers en e-mailadressen hebt. Dat netwerk is van belang voor een nieuwe werkgever.”

Corruptie in de klassieke vorm komt in Nederland niet veel voor, vervolgt hij. „Het gaat nu om kennis en contacten. De machtigen der aarde kopen hun gelijk niet meer, ze zijn spelers geworden op de markt van macht en invloed.”

Dat vraagt om maatregelen, stelt de PvdA’er, om te voorkomen dat publieke kennis op verkeerde wijze ten goede komt aan een enkele private speler in de maatschappij. Hij pleit voor een „onafhankelijke beoordeling” of de overstap van politiek naar bedrijfsleven „zuiver op de graat is.”

In Groot-Brittannië werkt dat al zo, licht hij toe. Een commissie bekijkt de carrièreswitches en stelt eventueel beperkende voorwaarden aan de overstap.

In NRC Handelsblad speculeerden de stripfiguren Fokke en Sukke dinsdag dat ex-vicepremier Rouvoet binnenkort wel eens in dienst zou kunnen treden bij accountantskantoor Van Zwol en Wijntjes in Amersfoort. Ex-GroenLinksleider Halsema (sinds zaterdag echt weg uit de politiek) weet nog niet wat ze gaat doen. „Ik ben niet van plan bij een groot accountantsbureau te gaan werken”, twitterde ze vorige week.

Maar áls beiden inderdaad naar het bedrijfsleven zouden overstappen, zou Van Hulten zeggen: „Eerst je adresboekje inleveren bij de Kamervoorzitter.”

KdG


Reveil

De discussie over de prostitutiebranche is weer terug in de Kamer. Aanleiding: de nieuwe prostitutiewet.

Afgelopen week worstelden diverse fracties zichtbaar met de juiste invalshoek in het debat. De VVD heeft tal van bedenkingen, maar moet als regeringspartij zowel de verhoging van de verplichte minimumleeftijd van 18 naar 21 jaar voor prostituees als de ruimte die gemeenten krijgen om prostitutiebedrijven van hun grondgebied te weren, verdedigen. Dat doet zeer, maar echte bondgenoten hebben oog voor elkaars behoeften. Dus kreeg VVD-woordvoerder Van der Steur van CDA en PVV de vrije hand om te betogen dat maximale behulpzaamheid van de overheid is geboden als mensen uit vrije wil bewust kiezen voor een bestaan in de prostitutiebranche.

PvdA-woordvoerster Arib koos voor een historische invalshoek, althans, zij waagde een poging. In haar optiek draait alles om de vraag: Willen we het bestaan van prostitutie ontkennen, of effectief misstanden bestrijden? Het eerste is volgens haar de historische bepaalde inzet van kerken en confessionele partijen, het tweede die van de PvdA.

„Dat ligt iets genuanceerder”, hielp SGP-Kamerlid Van der Staaij zijn Marokkaanse collega. „Aan het begin van de vorige eeuw streden vertegenwoordigers van het Reveil en de vrouwenbeweging toch zij aan zij voor een bordeelverbod?” hield hij Arib voor. „Van legalisatie van prostitutie moest de vrouwenbeweging destijds net zo weinig hebben als de met het Reveil sympathiserende Hendrik Pierson.”

Blozend noemde Arib daarop haar bron: ”Het mysterie van de verdwenen bordelen”, een historisch werk van de historici Martin Bossenbroek en Jan H. Kompagnie uit 1998. Laat het PvdA-Kamerlid nu uitgerekend uit dát zwaarbekritiseerde boek haar informatie hebben geput.

JG


Agenda

De Tweede Kamer houdt morgenmiddag een spoeddebat over de JSF. Daarna meldt de agenda een discussie over kinderbescherming. Dat debat wordt woensdag afgerond. Voor donderdag meldt de agenda voorzetting van het debat over regulering van prostitutie.


Uitspraak van de week

„Vroeger hadden we het over de zogenoemde Zalmnorm. Hier gaat het over de Psalmnorm.”

ChristenUnieleider Rouvoet legt christelijke gereformeerde diakenen uit dat politici kunnen leren van Psalm 72, waarin wordt gesproken over recht en gerechtigheid.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer