Economie

Inflatie maakt grondstoffen aantrekkelijk

Stijgende grondstoffenprijzen zijn een van de oorzaken van de wereldwijd oplopende inflatie. Tegelijkertijd bieden de grondstoffenmarkten mogelijkheden voor beleggers die beducht zijn voor de nadelen van hogere inflatie.

Bert Burger
4 February 2011 21:51Gewijzigd op 14 November 2020 13:34
Foto Fotolia
Foto Fotolia

Voor beleggers is inflatie een belangrijke factor bij het nemen van de juiste beslissingen. Hoge inflatie is ongunstig voor het rendement op zowel aandelen als obligaties.

Enige inflatie is prima, omdat prijsstijgingen ook dienen als smeermiddel voor de economie. Als de prijzen echter hard oplopen, wordt de koopkracht van de consument uitgehold. Voor beursgenoteerde ondernemingen betekent hoge inflatie veelal toenemende kosten, minder omzet, hogere rentelasten en lagere winstmarges. Obligatiehouders worden bij hoge inflatie geconfronteerd met een uitholling van de waarde van het uitgeleende kapitaal.

De nadelen van inflatie spelen niet altijd in dezelfde mate voor alle partijen. Sommige bedrijven kunnen duurdere grondstoffen beter doorberekenen in de afzetprijzen dan andere, voor consumenten hangt het koopkrachtplaatje ook af van de loonontwikkeling.

Ook is van belang of de hoge inflatie een structureel karakter heeft, of dat er slechts sprake is van een tijdelijk fenomeen. In zijn algemeenheid kan echter gesteld worden dat een zwakke economie beter niet belast kan worden met een inflatieprobleem. Het gevaar van stagflatie, stagnerende groei bij hoge inflatie, ligt dan algauw op de loer.

De kopstukken van de twee belangrijkste centrale banken lieten zich afgelopen week verschillend uit over de inflatie. ECB-president Trichet gaf aan dat de inflatie in de eurozone de rest van het jaar waarschijnlijk boven de doelstelling van circa 2 procent zal blijven. Trichets woorden wezen niet op spoedige maatregelen, maar voor later dit jaar houden de financiële markten rekening met renteverhogingen om de inflatie te beteugelen.

Door de stijgende olie- en voedselprijzen is de inflatie in de eurozone gestegen tot 2,4 procent. In de Verenigde Staten daarentegen is de inflatie half zo hoog. Ondanks een verder aantrekkende economische groei zal de werkloosheid volgens Fedtopman Bernanke ongebruikelijk hoog blijven en de inflatie juist laag. Renteverhoging in de VS is voorlopig nog niet aan de orde.

De doorslag voor het wereldwijde inflatiebeeld geeft waarschijnlijk de situatie in China. Vorige week was in deze rubriek reeds te lezen dat de tweede economie van de wereld langzaam maar zeker oververhit aan het raken is. De monetaire autoriteiten trekken de rentetarieven op, maar de inflatiedruk blijft groot.

Door het toenemende belang van China in de wereldeconomie, en dat van andere opkomende economieën waar de inflatie hoog is, hebben de prijsontwikkelingen daar steeds meer invloed. Het voert te ver om te vrezen voor een structureel inflatieprobleem, zoals in de jaren zeventig en tachtig in de westerse industrielanden. Maar inflatiegevaar is er, mondiaal gezien, wel degelijk. De kans is groot dat de rentetarieven op de kapitaalmarkt de al eerder ingeslagen weg omhoog zullen vervolgen.

Beleggers doen er verstandig aan om te kijken naar alternatieven voor aandelen en obligaties. Sparen is risicoloos, maar de rente op spaartegoeden is nog altijd laag. Door sommige overheden uitgegeven inflatiegerelateerde staatsobligaties zijn een aangewezen middel om de beleggingsportefeuille te beschermen tegen inflatie, maar het verwachte rendement is evenmin hoog.

De grondstoffenmarkten bieden echter mogelijkheden voor beleggers die beducht zijn voor de nadelen van hogere inflatie. Studies die de rendementen van beleggingscategorieën vergelijken gedurende de verschillende fases in de conjunctuurcyclus geven aan dat grondstoffenbeleggingen er vooral positief uitspringen bij een combinatie van hoge economische groei en hoge inflatie. In perioden van lage groei en hoge inflatie is het rendement doorgaans lager, maar nog altijd redelijk, terwijl andere beleggingscategorieën slecht presteren.

Fors instappen in grondstoffenbeleggingen is niet aan te raden, omdat het een grillige categorie blijft waarin na snelle koerswinsten ook gemakkelijk verlies gemaakt kan worden. Als aanvulling op andere beleggingen zijn grondstoffenbeleggingen echter een waardevol diversificatiemiddel.

De auteur schrijft op freelancebasis over ontwikkelingen in de economie en op de financiële markten.

Meer over
Groot Geld

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer