Nieuwe boeken voorjaar 2011
Op de beurs ”Vers voor de Pers” presenteren Nederlandse uitgevers maandag in Amsterdam de uitgaven ze dit voorjaar op de markt brengen. Een voorselectie.
Februari
”President van Nederland”, door Edwina Hagen (Balans). Biografie van Rutger Jan Schimmelpenninck (1761-1825), Bataafs revolutionair, eerste en enige president van Nederland.
”Zwevende gelovigen”, door Joep de Hart (Bert Bakker). Overzicht van de veranderingen rondom de christelijke religie en spiritualiteit in Nederland.
”De terugkeer van het gezag”, door Frank Fuerdi (Meulenhoff). Kritische analyse van het huidige onderwijssysteem.
”Alex, doe het niet!”, door Hans van den Bergh (Meulenhoff). De auteur, lid van het Republikeins Genootschap, geeft prins Willem-Alexander „minstens 60 redenen om voorgoed af te zien van het koningschap.”
”De vrouw met de sleutel”, door Vonne van der Meer (Contact). Roman over de belevenissen van een weduwe die zich aanbiedt als ‘instopper’ bij het slapen gaan.
”Verantwoorde hoop”, door J. Hoek e.a. (Groen). Bundel handreikingen bij apologetische vragen.
”Democratie als cultus. Over politiek en religie”, door Marin Terpstra (Boom). Pleidooi voor het opnieuw doordenken van het verband tussen politiek en religie.
”Kracht van een minderheid. Doopsgezinden in Nederland”, door Ciska Stark en Erik Jan Tillema (red.). Geschiedenis van de doopsgezinde beweging in Nederland. In 2011 is het 450 jaar geleden dat grondlegger Menno Simons overleed.
”De gekroonde republiek”, door Cees Fasseur (Balans). Overzicht van bijna 200 jaar monarchie, met aandacht voor drie koningen en vier koninginnen van Nederland.
”Meisjes te koop. Mijn strijd tegen mensenhandel”, door Iana Matei (Van Gennep). Verhaal van een vrouw die minderjarige meisjes uit prostitutie redt.
”De keizer aller ziektes. Een biografie van kanker”, door Siddhartha Mukherjee (De Bezige Bij). Overzicht van de geschiedenis van kanker. De auteur is oncoloog en geeft les op Harvard University.
”Theun de Vries. Een schrijversleven”, door Jan van Galen (Aspekt). Biografie van de Friese auteur (1907-2005), die vooral historische en sociale romans schreef.
”Tweede Wereldoorlog door de ogen van de Duitsers”, door Ludwig Verduyn (Van Halewyck). De geschiedenis van het Duitse propagandatijdschrift Signaal, het eerste product van embedded journalism.
Maart
”Zo ver de wereld strekt”, door Wim van den Doel (Bert Bakker); Geschiedenis van Nederland overzee vanaf 1800 (nieuw deel in de reeks Algemene Geschiedenis van Nederland).
”Bruggen, geen muren”, door Izzeldin Abuelaish (Meulenhoff). Persoonlijk verslag van een gynaecoloog die zowel in het Palestijnse Gaza als in Israël werkt. In 2006 kwamen zijn dochters en nichtje om bij een Israëlische raketaanval. Het motiveerde hem om zich in te zetten voor de vrede in het Midden-Oosten.
”Generaal Spoor. Een biografie”, door Jaap de Moor (Boom). Levensbeschrijving van generaal Spoor, die van 1945 tot 1949 bevelhebber was van de Nederlandse troepen in Nederlands-Indië.
”Onder spanning”, door Stefan Paas (Kok). Onderzoek van aantal jonge theologen en sociale wetenschappers naar orthodoxe kerken en gemeenten.
”Philippus Melanchthon. Bruggenbouwer”, door Frank van der Pol. (Kok). Studie over de betekenis van Melanchthon voor de Reformatie.
”Macbeth heeft echt geleefd”, door Pieter Steinz (Nieuw Amsterdam). Reis door Europa in het spoor van 16 literaire helden.
”Alexander de Grote. De ondergang van het Perzische Rijk”, door Jona Lendering (Athenaeum). Studie over de zegetocht van Alexander de Grote die leidde tot het ineenstorten van het Perzische Rijk.
”De Koning”, door Kader Abdolah (De Geus). Roman die zich afspeelt in de tijd van de industriële revolutie. De koning van Perzië wil de veranderingen in zijn land tegenhouden.
”Toen je nog huppelde”, door Marianne Witvliet (Mozaïek). Psychologische roman over verlies, verdriet en loslaten.
”Kijk nou eens”, door Henk van Os (Balans). Voormalig directeur van Rijksmuseum verzamelt ‘wonderlijke’ kunstwerken. In dit boek publiceert hij een selectie.
”Het onderzoek”, door Philippe Claudel (De Bezige Bij). Roman over een bedrijf in een industriestad dat wordt getroffen door een golf van zelfmoorden. Een allegorie van het moderne leven.
”De jongen in het Achterhuis”, door Sharon Dogar (De Fontein Tirion). Het fictieve verhaal van Peter van Pels, de jongen die samen met Anne Frank in het Achterhuis ondergedoken zat.
”Geloof en gevoel”, door ds. D. Heemskerk (Den Hertog). Theologische studie naar de verhouding tussen geloof en gevoel.
April
”Joseph Goebbels. Hitlers spindoctor”, door Willem Melchin en Marcel Stuivenga (Bert Bakker). Selectie uit de dagboeken van nazitopman Goebbels.
”Anna Bijns, van Antwerpen”, door Herman Pleij (Bert Bakker). Biografie van een van de „grote schrijvers van de Nederlandse literatuur.”
”De weg uit het getto”, door Michael Goldfarb (Meulenhoff). Beschrijving van drie eeuwen Joodse emancipatiegeschiedenis.
”Bloemen van het kwaad”, door Paul Damen (Meulenhoff). Bundel met gedichten van dictators, van Nero en Napoleon tot Hitler en Pol Pot.
”De f-factor van Nederland. Op zoek naar hedendaags fundamentalisme”, door Pauline Weseman (red.) (Meinema). Redacteuren van dagblad Trouw gingen op zoek naar hedendaags fundamentalisme in Nederland.
”Koning zonder land. De toekomst van de Belgische monarchie in woelige politieke tijden”, door Steven Samyn & Martin Buxant (De Bezige Bij). Onderzoek van twee politieke journalisten naar de overlevingskansen van het Belgische koningshuis.
Mei
”Klein maar krachtig, dat maakt ons uniek”, door Ewout Klei (Bert Bakker). Geschiedenis van het Gereformeerd Politiek Verbond (1948-2003).
”Haring. Een liefdesgeschiedenis”, door Huib Stam (Meulenhoff). Historische analyse van de vraag wat 1000 jaar haringvisserij en haringhandel voor Nederland heeft betekend.
”Afscheid van de koloniën”, John Jansen van Galen (Contact). Studie over de dekolonisatie tussen 1942 en 2010, zowel in Oost als West.
”Slavinnen van de macht”, door Lydia Cacho (Contact). Studie van onderzoeksjournalist naar wereldwijde netwerk van vrouwenhandel en kindslavernij.
”Noodzaak of onmogelijkheid?”, door ir. B. Visser e.a. (de Groot Goudriaan). Analyse van verschillende aspecten van de virtuele wereld. Welke kansen bieden digitale ontwikkelingen christenen en welke bedreigingen zijn er?
”Wetenschap of kwakzalverij”, door Ben Goldacre (De Geus). Studie over de zogenaamd wetenschappelijke beweringen waarmee media en reclamemakers de consument bombarderen.
”De last van gelijkheid”, door Pieter Jan Dijkman en Hans-Martien ten Napel (red.) (Boom). Studie over de vraag of we moeten vasthouden aan het gelijkheidsbeginsel of dat we zijn doorgeslagen in ons gelijkheidsdenken. Met bijdragen van onder anderen Ernst Hirsch Ballin en Bart Jan Spruyt.
Juni
”Het jodendom. Wezen, geschiedenis en toekomst”, door Hans Küng (Ten Have). Derde en laatste deel in een serie over de drie wereldreligies.
”Religie als ongeloof”, door Karl Barth (Boom). Zwitserse theoloog brengt onderscheid aan tussen ”geloof” en ”religie”.
”De collectie. Zestig jaar kunst in opdracht”, door Wijnand Galema e.a. (Sun). Overzicht van zestig jaar Nederlandse kunst die in opdracht van de overheid is vervaardigd.
”Handboek catechese. Altijd leerling”, dr. A. de Kock, dr. W. Verboom e.a. (Boekencentrum). Nieuw studieboek voor de catechese.
”Boeken onder druk”, door Marita Mathijsen (Amsterdam University Press). Studie over de geschiedenis van censuur op boeken die ‘gevaarlijk’ werden geacht voor godsdienst en politiek.