Rutte: beleid sterke EU-landen maatgevend
BRUSSEL (ANP) – Het beleid van de sterke EU-landen, zoals Duitsland, Finland en Nederland, moet inspirerend werken voor de andere lidstaten. Hun hoge standaard moet maatgevend zijn. Alle EU-landen moeten ervoor zorgen dat ze hun financiën op orde hebben door te werken met betrouwbare meerjarenramingen en onafhankelijke planbureaus. Op die manier creëer je economische groei en banen.
Premier Mark Rutte heeft dat vrijdag gezegd voor aanvang van een EU-top in Brussel. De Duitse bondskanselier Angela Merkel gaat daar voorstellen doen om de economische samenwerking tussen de EU-landen te verbeteren en lidstaten die er een janboel van maken harder aan te pakken.
Rutte zei vertrouwen te hebben in de plannen van Merkel. Volgens hem zijn Duitsland en Nederland natuurlijke partners op het vlak van economisch beleid. „Er is een hele sterk as Den Haag-Berlijn.” Rutte ziet overigens niets in het harmoniseren van de vennootschapsbelasting, zoals Merkel naar verluidt wil opperen. Fiscaal beleid moet volgens de premier een zaak van de lidstaten blijven.
De Belgische demissionaire premier Yves Leterme reageerde zeer negatief op de plannen van Merkel. Hij zei voorstander te zijn van meer economische samenhang in de EU, maar de lidstaten moeten wel ruimte houden voor een eigen beleid. Merkel wil onder meer dat EU-landen de lonen niet meer ieder jaar automatisch aanpassen aan het prijspeil. In België, een van de weinige Europese landen waar nog een loonindexering bestaat, ligt dat erg gevoelig.
Rutte heeft uit contacten met andere EU-leiders niet de indruk gekregen dat er een meerderheid is voor het uitbreiden van het noodfonds voor de euro van 750 miljard, waarover al weken wordt gespeculeerd. „Dat leeft niet breed bij de collega’s. Het gaat er vooral om dat we de economie sterker maken.” Het kabinet liet eerder weten te kunnen instemmen met maatregelen om het noodfonds beter te laten functioneren, ook als Nederland daardoor extra financiële garanties moet afgeven.
De EU-top van vrijdag gaat op papier over energie en innovatie, maar naar verwachting zullen de problemen rond de euro de bijeenkomst domineren. Het is niet de bedoeling dat vrijdag al een knoop wordt doorgehakt over een totaalpakket voor de euro. Dat zou eind maart moeten gebeuren, als er weer een top gepland staat. Misschien komt er begin maart nog een extra top.