UWV geeft 14 bedrijven reïntegratieopdracht
Het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) heeft veertien reïntegratiebedrijven opgedragen dit contractjaar, dat op 1 juli begint, 15.000 arbeidsgehandicapten aan de slag te helpen.
De woensdag bekendgemaakte aanbesteding betekent een sterke afname. In dezelfde periode vorig jaar werden nog 26.700 arbeidsgehandicapten ’aanbesteed’. De oorzaak van de daling is dat werkgevers sinds 1 januari hun werknemers die arbeidsgehandicapt raken zelf moeten helpen bij het zoeken naar werk buiten het bedrijf.
Voor 60 procent van de 15.000 arbeidsgehandicapten geldt dat de reïntegratiebedrijven alleen betaald krijgen als de doelgroep ook echt weer gaat werken, de zogenoemde resultaatsfinanciering. Voorheen werden de bedrijven vergoed voor de middelen die zij hiervoor gebruiken.
Het ministerie van Sociale Zaken wil door middel van resultaatsfinanciering de concurrentie in de reïntegratiemarkt bevorderen, zodat de sector professioneler wordt. Cijfers van vorig jaar laten volgens het UWV zien dat werknemers met een handicap door deze manier van financieren goedkoper weer aan werk komen.
Volgens het ministerie is ongeveer 70 procent van de werklozen en arbeidsgehandicapten gemakkelijk aan een baan te helpen. Voor degenen die dat moeilijk lukt, zoals jonggehandicapten, hanteert het UWV het principe: ”no cure less pay”. Dit betekent dat het uitvoeringsinstituut alleen de kosten vergoedt die het reïntegratiebedrijf maakt voordat de daadwerkelijke bemiddeling begint.
Borea, de brancheorganisatie van reïntegratiebedrijven, heeft kritiek op de nieuwe manier waarop de bedrijven betaald krijgen. Volgens de organisatie bestaat het gevaar dat reïntegratiebedrijven zich alleen zullen inzetten voor makkelijk bemiddelbare arbeidsgehandicapten. Zij leveren immers gemakkelijk geld op. Mensen die moeilijk aan de slag komen, zullen daarvan de dupe worden, aldus Borea.
Het UWV ontkent dit gevaar. Juist voor deze groep arbeidsgehandicapten blijft de organisatie een deel van de inspanningen van reïntegratiebedrijven betalen op basis van no cure less pay. Zij krijgen dus altijd een groot gedeelte van de reïntegratiekosten vergoed.
De komende maanden gaat het UWV reïntegratiebedrijven opdrachten geven om andere doelgroepen, waaronder werklozen, aan de slag te helpen.