Kerk & religie

Christenen in Nepal

KATHMANDU – Zendeling William Carey vertaalde in 1821 het Nieuwe Testament in het Nepalees. Toch zou het nog tot 1952 duren voordat de eerste kerk in Nepal werd gesticht. Het Himalayaland telde toen 29 christenen; nu zo’n 850.000.

3 February 2011 10:57Gewijzigd op 14 November 2020 13:33
Dienst in de Mahan Agyakerk in Dhanghadi, Nepal. Christenen in het Himalayaland ervaren een toenemende druk van militante hindoes. Foto RD.
Dienst in de Mahan Agyakerk in Dhanghadi, Nepal. Christenen in het Himalayaland ervaren een toenemende druk van militante hindoes. Foto RD.

Azië is het enige continent waar het christendom niet de grootste godsdienst is. Ruim 26 procent van de bevolking is moslim, bijna 23 procent hindoe en 11 procent boeddhist. Het percentage christenen ligt op ongeveer 9.

In Nepal, ooit het enige hindoeïstische koninkrijk ter wereld, noemt zo’n 3 procent van de bijna 30 miljoen inwoners zich christen. Hun aantal neemt snel toe, zo blijkt uit het onlangs verschenen handboek ”Operation World”, dat christenen informatie biedt over de wereldwijde kerk zodat zij gericht voor elkaar kunnen bidden. Met 5,3 procent per jaar groeit het christendom harder dan andere godsdiensten.

In alle 75 districten van Nepal staan een of meer kerken. Toch heeft zo’n 55 procent van de bevolking nauwelijks of niet van het Evangelie gehoord. In 72 van de 80 inheemse talen is geen Bijbelvertaling beschikbaar.

Botsingen

De positie van christenen verbetert de laatste jaren, vooral sinds de regering en maoïstische rebellen in 2006 overeenkwamen een tien jaar durende burgeroorlog te beëindigen. Nepal werd een seculiere staat – en verdween in 2008 uit de jaarlijkse ranglijst christenvervolging van stichting Open Doors.

Toch ervaren christenen in Nepal een toenemende druk van militante hindoes. Die zien het christendom als een westerse godsdienst en beschuldigen hen ervan verantwoordelijk te zijn voor de afschaffing van het hindoeïsme als staatsgodsdienst.

Dat leidt regelmatig tot botsingen. Zo dreigden christenen vorige week om lichamen rond het parlement te dragen vanwege een ruzie over begraafplaatsen in de hoofdstad Kathmandu. De christenen waren gewend om hun doden te begraven in een bos vlak bij een hindoetempel. Het tempelbestuur heeft dat vorige maand verboden, omdat het heilige hindoegrond zou zijn.

Christenen in Kathmandu zeggen dat ze nu geen begraafplaats meer hebben. Ze zijn daardoor gedwongen om de lichamen te cremeren. „We vragen de regering al twee jaar vergeefs om een ander stuk grond”, stelde een christelijke leider vrijdag.

Volkstelling

Christenen vormen in Nepal een minderheid, en dat weten ze. Nu in juni de tienjaarlijkse volkstelling plaatsvindt, zijn veel christenen bang dat de regering hen over het hoofd zal zien. Daarom organiseren ze een eigen telling.

Lok Mani Dhakal, woordvoerder van de protestantse Nepalese koepelorganisatie NCS, zei vrijdag tegenover het oecumenische persbureau ENI dat de overheid niet nauwkeurig te werk gaat bij de telling van religieuze minderheden. Mensen met een traditionele naam worden bijvoorbeeld automatisch geregistreerd als hindoe. Ook vermelden lang niet alle christenen hun religieuze overtuiging, uit vrees voor moeilijkheden met de familie of de buurt.

De officiële volkstelling begint op 17 juni. Dan gaan 8000 supervisoren en 34.000 tellers op pad om de omvang van de bevolking in kaart te brengen. De ‘christelijke’ volkstelling bevindt zich nog in de oriënterende fase, aldus Dhakal.

„Als uit de volkstelling blijkt dat christenen 2 tot 4 procent van de bevolking uitmaken, zal de regering ons moeten betrekken bij het maken van verschillende besluiten”, zegt hij. „De regering zal christenen zich ook moeten laten vertegenwoordigen in het parlement. Op dit moment is niemand van de 601 parlementsleden christen.”

Dit is het achtste deel in een elfdelige serie over christen-zijn wereldwijd. Aanleiding is de verschijning van het handboek ”Operation World”, dat trends in het wereldwijde christendom beschrijft. Volgende week donderdag deel 9: China.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer