„Merkel en Sarkozy akkoord over aanpak schuldencrisis eurozone”
BERLIJN (ANP/RTR) – Duitsland en Frankrijk lijken een onderling akkoord te hebben bereikt over maatregelen om de schuldencrisis te bestrijden. Bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy willen hun voorstellen vrijdag aan andere regeringsleiders presenteren op een EU-top in Brussel, zo lieten Duitse ambtenaren woensdag weten.
Om de onzekerheid over de schuldencrisis te bestrijden zou Duitsland bereid zijn om de eisen aan het noodfonds voor eurolanden te versoepelen. Op die manier komt de hele inhoud van 440 miljard euro beschikbaar voor noodkredieten. Door strenge boekhoudregels kan nu slechts circa 250 miljard euro daadwerkelijk worden uitgeleend.
Duitsland stemt mogelijk ook in met het voorstel om de rente op de noodkredieten voor Griekenland te verlagen en om het noodfonds (EFSF) geld te laten lenen aan dat land. Daarmee zouden de Grieken eigen schulden kunnen terugkopen, zodat de betalingsverplichtingen op de enorme schuldenlast wat draaglijker worden.
In ruil daarvoor wil Duitsland onder meer dat eurolanden wettelijk vastleggen hoe hoog hun schulden mogen oplopen en dat zij hun pensioenstelsel aanpassen aan de vergrijzing. Ook zou er gewerkt moeten worden aan Europese belastingregels en een Europees beleid voor de arbeidsmarkt.
Volgens bronnen wordt er in Brussel verder aan gedacht om het EFSF direct staatsobligaties te laten opkopen van landen die in financiële problemen zitten. Dat zou het vertrouwen van de markten in die landen moeten vergroten, waardoor zij uiteindelijk weer makkelijker via de normale kanalen aan kapitaal kunnen komen. „Zo’n plan ligt momenteel op tafel, en er is een grote kans dat het uiteindelijk in de gereedschapskist terechtkomt”, aldus een ingewijde.
De Europese leiders hakken naar verwachting eind maart knopen door over de aanpak van de eurozone. Volgens persbureau Reuters wordt wellicht een extra top ingelast op 4 maart, om de besluiten voor te bereiden. Onduidelijk was nog of op die bijeenkomst alle EU-leiders worden uitgenodigd of alleen die van de zeventien landen waar met de euro wordt betaald.