Politiek

SGP: Meer actie nodig tegen Jodenhaat

DEN HAAG – Antisemitisme moet als afzonderlijk thema blijvend op de Haagse politieke agenda staan.

Redactie politiek
2 February 2011 11:44Gewijzigd op 14 November 2020 13:32
Foto ANP
Foto ANP

Dat vindt SGP-leider Van der Staaij, die deze gedachte woensdag in een Kameroverleg voorlegde aan de bewindslieden Donner (Binnenlandse Zaken) en Opstelten (Veiligheid en Justitie).

Van der Staaij heeft het Kameroverleg enige tijd geleden geïnitieerd, omdat hij vindt dat de overheid meer moet en kan doen tegen de in Nederland steeds meer toenemende Jodenhaat. „Tijdens een werkbezoek in Amsterdam ben ik toch wel geschrokken van allerlei vormen van antisemitisme die inmiddels in de samenleving blijkbaar gewoon zijn geworden. Mensen doen een pet over hun keppeltje als ze in de tram zitten, en voelen zich dus eigenlijk gedwongen hun Joodse identiteit te verdonkeremanen. Joodse scholen zijn zwaar verdedigde bastions. Wat ik van het kabinet vraag, is dat het zich inzet om, als het om antisemitisme gaat, het verloren terrein terug te winnen.”

Volgens de SGP’er kan het kabinet dat doen door een lik-op-stukbeleid te voeren ten aanzien van antisemitische uitlatingen en daden. „Meldingen daarvan moeten door de politie serieus worden genomen. Mensen moeten het gevoel krijgen dat er echt iets mee gedaan wordt.”

Belangrijk is volgens Van der Staaij verder dat er op scholen voldoende aandacht voor is. „Bij de viering van 4 en 5 mei bijvoorbeeld. Het ook van het grootste belang dat de Holocaust op lagere scholen en in het voortgezet onderwijs openlijk besproken wordt.”

Wat de SGP’er betreft zouden verder de zogeheten ”Protocollen van de Wijzen van Zion”, een vervalst geschrift dat antisemitisme aanwakkert, „niet zonder bijsluiter uitgegeven mogen worden.”

Ten slotte is het volgens Van der Staaij van belang om bestrijding van antisemitisme als een specifiek thema permanent op de politieke agenda te houden. „Vroeger sneeuwde het onder in de algemene thematiek van antidiscriminatiebeleid. Daardoor kreeg het niet de aandacht die het verdiende.”

Voor de zomer hield de Kamer voor het eerst in zijn geschiedenis een afzonderlijk debat over antisemitisme. Eind 2010 kwam het thema in het nieuws door de uitspraak van oud-VVD-leider Bolkestein dat orthodox levende Joden vanwege het toenemende antisemitisme maar beter uit Nederland konden vertrekken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer