In actie tegen drassige begraafplaats Genemuiden
GENEMUIDEN – Het gebrek aan verharding op de paden van de gemeentelijke begraafplaats De Greente in Genemuiden leidt tot problemen. Begrafenisondernemer J. van Dijk is een handtekeningenactie begonnen. „Soms sta je tot je enkels in de modder.”
Het zonnetje schijnt boven de gemeentelijke begraafplaats. Via de verharde paden van het oudere gedeelte kom je terecht bij de vorig jaar voltooide uitbreiding van het kerkhof. Daar waar het nieuwe deel begint, houden de verharde paden op. Tussen de graven ligt gras.
„Als het flink geregend of gesneeuwd heeft, is een begrafenis erg problematisch”, legt begrafenisondernemer Van Dijk uit. „Net na Kerst had ik er een begrafenis. Het was er onbegaanbaar. Mensen stonden tot hun enkels in de blubber, aldus Van Dijk. „Een week later heeft dezelfde familie er een zoon begraven. Ik was er zelf niet bij, maar ik weet dat ze toen maatregelen hebben moeten nemen. Omdat de familie uit de tapijtindustrie komt, kon er een meterslang tapijt worden neergelegd.”
Afgelopen week nog bleek dat de situatie er niet beter op wordt, zegt Van Dijk. „Als mensen naar het graf willen lopen, moeten ze laarzen aandoen.”
Soms zijn er metalen platen beschikbaar, die tijdelijk dienst doen. „In de zomer valt het wel mee, maar bij sneeuw en regen is het mis.”
Van Dijk vroeg al eerder aandacht voor de situatie. Ook de gemeenteraad stond stil bij het probleem. Antwoord van de gemeente bleef echter uit. „Ik kreeg te horen dat gras parkachtig aandoet. En dat was het.”
Deze week is Van Dijk een handtekeningenactie gestart. Bij voldoende ondertekeningen wil hij een petitie aan de gemeenteraad aanbieden. Klachten heeft hij genoeg binnengekregen. „Het liefst heb ik dat mensen ook zelf gaan schrijven. Ik hoop dat dat helpt.”
Volgens Van Dijk moeten nieuwe graven verder uit elkaar worden gepland. Dat kan met een nieuwe reeks gebeuren, zegt hij. Daarom is het volgens hem nog niet te laat om in te grijpen. „De nieuwe, geplande graven tegenover de rij die al is aangelegd, moeten opschuiven. Meer niet.”
Zou de gemeente zijn voorstel uitvoeren, dan zou meteen het hoofd worden geboden aan een ander probleem. „Nu wordt het zand uit een graf met een wagentje weggereden. Als de volgende rij gaven zo dicht op de bestaande rij wordt aangelegd als gepland, kan dat wagentje er straks niet meer komen. Dan is er een groot risico dat deze deels in een graf zakt.”
Volgens A. Speksnijder, fractievoorzitter van de SGP in de gemeente Zwartewaterland, is de klacht van Van Dijk al eens in de gemeenteraad aan de orde geweest. „De wethouder heeft destijds toegezegd dat er gekeken zou worden naar een oplossing voor de hoofdpaden.”
Ook bij de SGP zijn klachten binnengekomen over het drassige kerkhof. „Met name in de winter is het een probleem. Ik houd de vinger aan de pols. Als de situatie nu nog zo nijpend is als een aantal weken terug, dan moet het dit voorjaar zeker opgelost zijn.”
Of het college al concrete stappen heeft ondernomen, kon de gemeente Zwartewaterland vrijdag niet melden.