Gezondheid

Europees geld voor heupen en bloedvaten

MAASTRCHT (ANP) – De universiteiten van Maastricht, Aken (Duitsland), Luik en Hasselt (België) hebben Europees geld gekregen om samen nieuwe materialen te ontwikkelen voor medische protheses. Het gaat niet alleen om materiaal voor kunstarmen, -benen en -heupen, maar ook om onder andere vervangende bloedvaten en stukjes kunsthuid, zo heeft de Maastrichtse universiteit vrijdag bekendgemaakt.

28 January 2011 10:50Gewijzigd op 14 November 2020 13:28

Hoogleraar biomaterialen Leo Koole uit Maastricht is projectleider van BioMiMedics, zoals het samenwerkingsverband is genoemd. Volgens hem is het ontwikkelen van nieuwe medische materialen hard nodig. „Over de bumper van een Peugeot is beter nagedacht dan over de kunstheup van je oma”, stelt Koole vast.

Medische protheses zijn tot nu toe meestal gemaakt van stabiel materiaal, zoals chirurgisch staal of kunststof. Omdat deze materialen zich niet kunnen aanpassen aan het lichaam ontstaan er veel bijwerkingen, zoals ontstekingen, irritatie of bloedstolling. De vier universiteiten bundelen nu hun kennis op het gebied van biomedische technologie, biomateriaal en klinisch onderzoek, zodat veel beter medisch materiaal echt uit de startblokken kan komen.

De Maastrichtse wetenschappers gaan zich vooral bezighouden met het „weven en breien van kunstbloedvaten”, zoals Koole het uitdrukt. Ook zullen ze gaasjes voor wondbedekking gaan ontwikkelen, die op den duur door het lichaam worden opgenomen, zogenoemd degraderend materiaal.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer