Uitstaande oorschelpen, moedervlekken en pijnlijke borsten
Een kind van ons heeft erg uitstaande oorschelpen. Op welke leeftijd kun je daar het beste wat aan laten doen? Gaat het om een kleine of een grote ingreep?
Afstaande oren komen geregeld voor. Bij pasgeborenen, tot ongeveer zes weken na de geboorte, kan het oortje door middel van pleisters of een spalkje in de juiste vorm of stand worden geplaatst. Het zal dan later die stand aannemen. Dit geldt ook als een rand van het oor dubbelgeklapt lijkt en in de eerste dagen niet spontaan teruggaat.
Is het kind ouder, dan zijn er twee redenen om in te grijpen: het staat niet leuk of het kind wordt ermee gepest. De beste leeftijd is vanaf 5, 6 jaar, als het kind een en ander kan begrijpen, en verder op elke leeftijd.
Er wordt een snede achter het oor gemaakt, en overtollige huid en kraakbeen worden verwijderd. Meestal kan het kind dezelfde dag weer naar huis, soms moet het één nachtje blijven. Omdat het litteken achter het oor in de plooi zit, is het nauwelijks zichtbaar. Na de ingreep moet het kind een week een drukverband om het hoofd dragen, waarna polikliniekbezoek volgt. Daarna zal het nog twee weken een soort hoofdband moeten dragen, dag en nacht; om die reden wordt de operatie meestal aan het begin van een vakantie verricht.
J. Huisman, huisarts
In onze familie zijn we rijkelijk voorzien van moedervlekken. Het is bekend dat zo’n moedervlek tot een kwaadaardige vorm van huidkanker kan uitgroeien. Mijn vraag is: Hoe herken je dit? Wat kun je er eventueel tegen doen? Wanneer moet je naar de huisarts?
Moedervlekken zijn ophopingen van pigmentcellen in de huid. Iedereen heeft er wel een paar, maar sommige personen hebben er heel veel. Ze kunnen inderdaad kwaadaardig worden. Dan spreek je over een melanoom. Vaak trekken zulke veranderende moedervlekken op een bepaalde manier de aandacht: de kleur of vorm verandert, ze worden groter of dikker of gaan jeuken, steken of bloeden. Als dat gebeurt, is controle nodig.
Mensen die al eerder een melanoom gehad hebben of eerstegraadsfamilieleden ervan, hebben een hoger risico. Dat geldt ook als iemand op jongere leeftijd ernstig verbrand is geweest door de zon. Je kunt niets doen om te voorkomen dat ze kwaadaardig worden. Wat je wel kunt doen, is ze in de gaten houden, eventueel met behulp van een foto.
Bij twijfel altijd laten controleren door de huisarts. Kijk voor meer informatie eens op huidziekten.nl (ook voor afbeeldingen) en huidarts.info/patiëntenfolders.
Dr. A. Knulst, allergoloog-dermatoloog
Ik ben een alleengaande vrouw van begin dertig. De week voor en soms tijdens mijn menstruatie heb ik zeer pijnlijke borsten. Vooral de linkerborst doet erg zeer. Het is een zeurende, soms ook stekende pijn die regelmatig doortrekt naar oksel, arm en soms hand. Deze klachten heb ik nu een jaar en belemmeren me in mijn bezigheden. Is er een middel dat verlichting kan geven?
Er is bij u waarschijnlijk sprake van zogenaamde mastalgie of mastopathie. De pijn heeft te maken met hormoonschommelingen in de menstruatiecyclus, waardoor de klachten optreden in de tweede helft van de cyclus, met name de dagen vlak voor de menstruatie. Het kan op elke leeftijd voorkomen, maar het meest tussen de 30 en de 50 jaar. Beide borsten kunnen pijnlijk zijn, vooral de boven- en buitenkant, met soms uitstraling naar de bovenarm. Een goed sluitende bh (eventueel sport-bh) zonder beugels kan verlichting geven.
Een recent onderzoek uit de Mayo Clinic in de VS toont nog weer eens aan dat ook teunisbloemolie een probaat middel kan zijn.
Hoewel borstpijn zelden (minder dan 5 procent) een vroeg symptoom is van kanker is het uiteraard raadzaam eerst uw eigen huisarts te consulteren alvorens u de adviezen opvolgt.
J. H. Baan, huisarts