Handboek omgang met cultureel erfgoed
In sommige gevallen kan sloop een bevrijding zijn. De auteurs ”Handboek voor de omgang met cultureel erfgoed” pleiten niet voor krampachtige bewaarzucht als het om historische bouwwerken gaat. Niet alles hoeft wat hen betreft te worden bewaard, geïnventariseerd of op monumentenlijsten te verschijnen.
Hoe de samenleving wél op een verantwoorde manier met cultureel erfgoed kan omgaan, is onderwerp van deze diepgaande studie, waaraan 25 deskundigen van verschillende universiteiten meewerkten. Kennis van zaken is onmisbaar, maar ook een praktische ”gereedschapskist” voor de inpassing van erfgoed bij de inrichting van de openbare ruimte, zodat verleden, heden en toekomst met elkaar verbonden blijven. Dit boek biedt beide. Bestuurders, politici en anderen die te maken hebben met onze culturele erfenis kunnen er hun winst mee doen.
Geschiedenis en ontwerp. Handboek voor de omgang met cultureel erfgoed, Koos Bosma en Jan Kolen (red.); uitg. Vantilt, Nijmegen, 2010; ISBN 978 90 6004 050 4; 400 blz.; € 39,95.