Synode GG: Protocol seksueel misbruik bezien
UTRECHT – De Gereformeerde Gemeenten gaan kijken of een protocol moet worden opgesteld voor ambtsdragers hoe zij moeten omgaan met seksueel misbruik binnen de kerk.
Mogelijk biedt een bestaand stuk uit 2002 daar al een basis voor. Het deputaatschap kerkelijke dienstverlening gaat samen met de deputaten kerkrecht onderzoeken of dat het geval is.
De synode van Gereformeerde Gemeenten –woensdag en donderdag in vervolgzitting bijeen in Utrecht– sprak over het thema naar aanleiding van een brief van het deputaatschap Diaconale en Maatschappelijk Zorg.
Het thema is actueel omdat het laatste jaar veel naar buiten is gekomen over misbruik door ambtsdragers in de Rooms-Katholieke Kerk en in andere kerken. Verschillende kerkgenootschappen hebben protocollen voor ambtsdragers opgesteld of zijn daar mee bezig.
De synode sprak woensdagmorgen kort over een brief die een aantal studenten uit de Gereformeerde Gemeenten naar de synode heeft gestuurd. In de brief spraken de studenten uit dat zij het betreuren dat de Gereformeerde Gemeenten niet hebben deelgenomen aan de Nationale Synode die in december in Dordrecht werd gehouden. De brief die „niet via kerkrechtelijke weg ter tafel” kwam, werd voor kennisgeving aangenomen. Het deputaatschap voor studerenden gaat in gesprek met de jongeren over het onderwerp.
Ds. G. Clements (Gouda) sprak met andere afgevaardigden zijn teleurstelling uit over de inhoud van de brief. Hij wees op de positieve uitlatingen van minister Donner over de remonstranten tijdens de slotbijeenkomst van de Nationale Synode in december in de Grote Kerk van Dordrecht. De minister kreeg toen applaus na zijn uitspraken, maar werd door niemand van de aanwezigen uit gereformeerde hoek tegengesproken.
De synode besloot woensdag tot oprichting van het deputaatschap Kerk Gezin Jeugd en Onderwijs. In dat deputaatschap worden verschillende bestaande deputaatschappen, zoals dat voor studerenden en dat voor de bonden en verenigingen, samengevoegd.
De synode sprak woensdagmiddag ook over een advies hoe om te gaan met „minderjarige doopleden die ergernis hebben gegeven door openbare zonden.” De particuliere synode Zuid had om zo’n advies gevraagd. Deze jongeren kunnen niet onder censuur worden gezet. „Maar je kunt ze wel vermanen”, aldus ds. P. Mulder (Krimpen aan den IJssel). De synode benadrukte deze jongeren de ruimte te geven schuldbelijdenis te doen.
De synode onderschreef dat jongeren die na bijvoorbeeld samengewoond te hebben, weer naar de kerk komen en belijdenis willen doen, dat kunnen doen na het afleggen van schuldbelijdenis.
Ouderling J. H. Mauritz (Kamerik) wees erop dat het proces van losweking van de kerk bij jongeren op steeds lagere leeftijd begint.
Ds. J. J. van Eckeveld opende de vervolgvergadering van de synode woensdagmorgen met een overdenking over Psalm 119: 133. Donderdagmorgen vergadert de synode voor het laatst. De beraadslagingen worden waarschijnlijk rond het middaguur afgerond.