Binnenland

Genenbank op de bres voor schorseneren

WAGENINGEN (ANP) – Het Centrum voor Genetische Bronnen Nederland (CGN) verzamelt zaden van alle nog bestaande rassen schorseneren. Het wil daarmee voorkomen dat de groente, die volgens het CGN tot het cultuurhistorisch erfgoed van Nederland behoort, voorgoed verdwijnt.

18 January 2011 18:36Gewijzigd op 14 November 2020 13:20

Schorseneren lijken op asperges met een dikke, zwarte schil. De groente wordt ook wel armeluisasperge genoemd of keukenmeidenverdriet, aangezien het schillen een hardnekkige zwarte laag op de handen achterlaat.

In vorige eeuwen werden schorseneren in Nederland veel gegeten. Hoewel de groente in de biologische keuken nog wel wordt gebruikt, is de teelt toch niet meer te vergelijken met de hoeveelheid die vroeger op de markt kwam, aldus het CGN. Behalve in Nederland worden schorseneren nog op kleine schaal in België en Frankrijk geteeld.

Groenten zijn nog ondervertegenwoordigd in de wereldwijde genenbanken, zegt het CGN. Nederland wil zich specialiseren in het behoud van zaden van groenten. Genenbanken zijn van belang voor het behoud van genetische diversiteit en identiteit van de soorten. Wetenschappers gebruiken materiaal van genenbanken om nieuwe soorten te ontwikkelen en eigenschappen van verdwenen soorten te onderzoeken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer