Politiek

Meer kijkers en internetters voor Kamer

DEN HAAG (ANP) – De Tweede Kamer wordt op internet drukker bezocht en ook de gemiddelde kijkdichtheid voor live-uitzendingen neemt toe. Het aantal bezoekers aan het Binnenhof is wel iets afgenomen, waarschijnlijk doordat er in het verkiezingsjaar minder is vergaderd. Dat blijkt uit de ‘jaarcijfers’, die Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet dinsdag presenteerde.

18 January 2011 17:00Gewijzigd op 14 November 2020 13:20
Foto ANP
Foto ANP

De website van de Kamer telde in 2010 ruim 2,7 miljoen ‘unieke bezoeken’ tegen 831.000 bezoekers in 2009. De drukste dag (58.000 internetbezoekers) was op 18 februari, met het Kamerdebat over de missie in Uruzgan. Op televisie keken die dag 570.000 mensen naar de live-uitzending. Twee dagen erna viel het kabinet. Het recordaantal livekijkers was voor het debat over de reactie van toenmalig premier Jan Peter Balkenende op het Irakrapport van de commissie-Davids: 838.000 kijkers.

Het mondelinge vragenuurtje op dinsdag werd gemiddeld door ruim 135.000 mensen bekeken. In 2009 lag dat op 130.000. „De conclusie is gerechtvaardigd dat de belangstelling voor het werk van de volksvertegenwoordiging zeker niet minder is geworden”, aldus Verbeet in een toelichting op de jaarcijfers.

Verbeet gaf nog een compliment aan premier Mark Rutte, die volgens haar in zijn eerste maanden als premier in de Kamer liet zien dat hij zijn verleden als Kamerlid niet was vergeten. „Echte antwoorden: heerlijk”, aldus Verbeet over Rutte. Ze zei dat ze had genoten van de duidelijkheid. „Niet al die omtrekkende bewegingen.”

Verbeet zei ook te verwachten dat de „interactie” in de Tweede Kamer de komende tijd spannender kan worden. Het minderheidskabinet heeft met steun van een gedoogpartner maar een nipte meerderheid in de Kamer en moet soms streven naar alternatieve meerderheden, als gedoogpartij PVV niet meewerkt.

De Kamer was door de val van het kabinet, de verkiezingen en de lange formatie het afgelopen jaar minder actief. Er werden minder vragen gesteld, minder moties ingediend en minder spoeddebatten gehouden. De Kamer vergaderde minder vaak plenair.

Marianne Thieme (PvdD) stelde opnieuw de meeste schriftelijke vragen. De fractie van de SP was op dat gebied gezamenlijk het meest actief.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer