Bleker verbiedt vangst dioxinepaling
DEN HAAG (ANP) – Staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw en Visserij) wil het vangen van de zogeheten dioxinepaling in vervuilde rivieren verbieden. Bleker volgt een meerderheid in de Tweede Kamer die eerder al diverse keren aandrong op een vangstverbod.
De vangst en verkoop van paling uit vervuilde rivieren en de Biesbosch zorgde eerder voor ophef. De Voedsel en Waren Autoriteit waarschuwde in 2007 al voor een te hoog dioxinegehalte in deze paling, maar desondanks werd de vis gewoon gevangen en aangeboden voor consumptie. Te veel dioxine kan kanker veroorzaken.
Bleker riep de palingvissers eerder op in december niet te vissen in de risicogebieden en ervoor te zorgen dat er deze zomer een keurmerk is dat garandeert dat paling die wordt verkocht, veilig kan worden gegeten. In zijn brief aan de Tweede Kamer meldt de bewindsman dinsdag dat de palingsector middels de Stichting Duurzame Paling Nederland (Dupan) werkt aan zo’n keurmerk dat er mogelijk al in april zou kunnen zijn. Tegelijk werkt minister Edith Schippers (Volksgezondheid) aan een wettelijke regeling waardoor palingvissers moeten aantonen dat de in vervuilde gebieden gevangen aal voldoet aan de normen voor voedselveiligheid.
De palingvissers hebben zich volgens Bleker redelijk gehouden aan zijn oproep. De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) trof slechts bij twee bedrijven levende paling aan: een keer aan boord van een schip en een keer aan wal. In beide gevallen is een boete opgelegd en de aal is in beslag genomen.
Bleker wil het vangstverbod regelen via de wet Dieren die dit voorjaar zou moeten worden aangenomen door de Eerste Kamer. Wanneer het vangstverbod ingaat, hangt af van wanneer het besluit in de senaat wordt genomen. Voor welke gebieden het verbod gaat gelden, is nu nog niet duidelijk. Bleker wil eerst van deskundigen horen of er wellicht nog meer wateren voor in aanmerking komen. In februari verwacht hij daar duidelijkheid over te krijgen.
Doeke Faber, voorzitter van het productschap Vis, stelt: „Een ding moet duidelijk zijn: de consument heeft recht op een 100 procent gezond en betrouwbaar product. Ook al betreft dit die ene procent paling uit vervuilde wateren, dit mag niet ten koste van het totale aanbod 99 procent betrouwbare paling die in Nederland op de markt wordt gebracht.”