Consument

Mariëlle kookt verse frieten

Patat, stond er eerst boven. Maar dat klinkt toch niet zo mooi als frieten. Het riekt naar bleekschetige, bevroren staafjes de frituur inkwakken. Terwijl ik vanaf heden echte patat bak. Frieten.

18 January 2011 13:31Gewijzigd op 14 November 2020 13:19Leestijd 3 minuten

De bruingekleurde, drabbige olie –restproduct van de appelbeignets– is nog maar net de pan uit. Van de flappen van 2009, voor de duidelijkheid. Het goedje is er pas uitgegaan om de bollen van eind 2010 een plaats te bieden. Ofwel: er is een jaar lang geen patat gebakken. Wel gegeten.

Dit jaar moest het anders. Misschien ben ik geïnspireerd in het Haarlemse Friethoes, waar ik vorig jaar op doorreis belandde (friethoes.nl). Joost Hoes bakt in zijn kleine frietkot patatten van –meestal– biologische aardappels en ze smaken zo lekker dat je spontaan betreurt dat het concept niet breder is verspreid in Nederland.

Vooralsnog is zelf aan de slag gaan pure noodzaak. Dus heeft deze week de oudjaarsdrab plaatsgemaakt voor goudgele olie. De eerste poging slaagde meteen: verse friet bakken is zó makkelijk en kost, afgezien van het schillen, niet eens heel veel meer tijd dan de Avikovariant. Het is een kwestie van de juiste aardappels (niet al te kruimig, maar zeker niet te vastkokend), zorgvuldig drogen (voor een knapperige korst) en in kleine porties voorbakken (in mijn drieliterpan bak ik hoogstens patat van één grote aardappel per sessie).

Verrassing aan het eind: het oliepeil was nauwelijks gedaald. Ha, dat wordt minstens elke week patat eten. Verse frieten.


Ingrediënten (hoeveelheden afhankelijk van aantal personen)

-licht bloemige aardappels

-zonnebloemolie

-zout of andere kruiden


Bereiding

Schil de aardappels. Snijd ze in patatachtige repen van ongeveer een centimeter dik. Probeer ze voor zover mogelijk van gelijke grootte te maken, dan garen ze gelijkmatig. Spoel de aardappelrepen af in een vergiet onder koud, stromend water. Laat goed uitlekken en dep ze droog met een theedoek (föhnen kan ook, las ik ooit).

Verwarm frituurolie tot ongeveer 140 graden Celsius. Doe een kleine hoeveelheid aardappelrepen –afhankelijk van de grootte van de frituurpan– in een frituurmandje en bak in ongeveer 5 à 7 minuten lichtgeel. Dit is het zogenaamde voorgaren. Bak alle aardappels op deze manier en laat ze daarna uitlekken op keukenpapier.

Verhit de olie dan tot 180 à 190 graden Celsius. Frituur de voorgebakken patat in ongeveer 5 minuten goudbruin en knapperig. Er kan nu iets meer patat in dan bij het voorbakken, omdat de temperatuur van de olie door de nog lauwe friet minder snel daalt dan door de rauwe aardappelrepen. Strooi zout, peper of andere kruiden over de patat, schud goed en serveer meteen.

Reageren aan scribent? marielle@refdag.nl

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer