Economie

Boze boeren houden ieder varken tegen

APELDOORN – Tractoren blokkeren de ingang van slachterij VION in Apeldoorn. De varkensboeren staan erbij, sommigen druipnat van de regen. Dinsdagmorgen kwam er geen varken de poort door. Eerst moet er meer betaald worden.

Van onze verslaggever
18 January 2011 12:24Gewijzigd op 14 November 2020 13:19
Varkenshouders blokkeerden vandaag door heel Nederland de toegang tot slachterijen uit onvrede over de lage prijzen. Op het spandoek staat: ”4 jaar bestolen, nu weer begapt. Geen varkenshouder die er langer intrapt”. 	Foto RD, Anton Dommerholt
Varkenshouders blokkeerden vandaag door heel Nederland de toegang tot slachterijen uit onvrede over de lage prijzen. Op het spandoek staat: ”4 jaar bestolen, nu weer begapt. Geen varkenshouder die er langer intrapt”. Foto RD, Anton Dommerholt

Een grote rode vrachtwagen met aanhanger –drie verdiepingen vol varkens– rijdt de voorsorteerstrook naar de slachterij op. ”Lebende Tiere”, staat er op de achterkant. Nog wel. En vandaag zelfs een paar uur langer. Want verder dan de voorsorteerstrook komt de chauffeur niet.

Een agent klimt op de treeplank en praat met de chauffeur. Onder begeleiding van een motoragent gaat het daarna naar een parkeerplaats. Om te wachten tot het einde van de blokkade, om 14.00 uur vanmiddag.

Die blokkade is niet voor niets, zegt varkenshouder Willem Jalink uit Wijhe. Hij staat met enkele tientallen collega’s in de regen bij de poort van de Apeldoornse slachterij. „Ik heb een gemengd bedrijf. De varkenstak heeft ooit voor een behoorlijk inkomen gezorgd, maar nu leg ik erop toe. Als anderen in de sector –de slachterijen, de supermarkten– er wél flink op verdienen en de boer gaat erop achteruit, klopt er iets niet.”

De druppel die voor de natgeregende varkenshouders de emmer deed overlopen, was een nieuwe prijsverlaging van marktleider VION. Het gevolg: blokkades vandaag bij acht slachterijen door heel Nederland. VION begrijpt het signaal dat de varkenshouders willen afgeven, zegt woordvoerder Marc van der Lee. „Maar de markt is fors ontregeld door de dioxinecrisis in Duitsland. Dat werkt door in heel Europa.”

„Ze bedenken altijd wel een reden voor een nieuwe prijsverlaging”, moppert Willy Wolfkamp van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders die de acties op touw zette. „De dollar, de vakantie, de dioxinecrisis in Duitsland – maar het is niet meer uit te leggen. Deze week heb ik al een verlies van zeker 10.000 euro.”

Met het blokkeren van acht grote varkensslachterijen door heel Nederland kon dinsdag geen varken worden geslacht. Toch was de sfeer op de acht locaties niet grimmig, aldus voorzitter Wyno Zwanenburg van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) dinsdagmorgen vanuit Boxtel, een van de plaatsen waar actie werd gevoerd. „Ook de slachterijen begrijpen ons wel. Het is triest dat we dit moeten doen, maar niemand twijfelt eraan dat dit nodig is.”

De acties zijn bovendien niet specifiek tegen de slachterijen gericht. „Deze acties zijn gericht tegen de prijsvorming in de hele keten”, zegt Zwanenburg. „De crux zit hem misschien wel het meest in de zaken waarmee de slachterijen zakendoen. Er is nu nauwelijks nog een relatie tussen de prijs van varkensvlees in de supermarkt en onze kostprijs. Dat kan zo niet langer. We zitten gevangen in een prijsmechanisme en daar is uiteindelijk de varkensboer de dupe van. Onderling noemen we dat bba: de boer betaalt alles.”

Met de actie hoopt Zwanenburg dat de politiek, zowel nationaal als internationaal, aandacht krijgt voor de problemen van de varkenshouders. „Vrijdag hebben we contact gehad met staatssecretaris Bleker. Hij gaat praten met zijn Belgische en Duitse collega’s. Dat internationale contact is belangrijk, want onze regio is heel Noordwest-Europa. We kunnen hier wel iets verzinnen, maar als men dan van elders gaat importeren, schiet het nog niet op. Dit probleem moet op Europees niveau worden aangepakt.”

Komt er desondanks geen verbetering, dan volgen meer acties. Zwanenburg wil daar niet op vooruitlopen, maar dat de consument er iets van gaat merken, „dat zou zomaar kunnen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer