Toekomst voor Israël
Titel:
”De les van de vijgenboom. Bijbelstudies in het licht van de wederkomst”
Auteur P. Koelewijn (red.)
Uitgeverij: Groen, Heerenveen, 2001
ISBN 90 5829 250 9
Pagina’s: 86
Prijs: € 11,34. Zo ooit dan is het in onze dagen de hoogste tijd om aandacht te geven aan wat de Schrift zegt over de heilrijke toekomst van Gods verbondsvolk Israël. Daarom is het goed dat dit nadrukkelijk aan de orde komt in ”De les van de vijgenboom”.
Het boek bevat een bundeling bijbelstudies die eerder zijn verschenen in het maandblad van Christenen voor Israël, Israël-Aktueel. Ze zijn van de hand van een aantal theologen uit de gereformeerde gezindte, allen trouwe Israël-vrienden: ds. L. H. W. Blokhuis, ds. G. Bouw, ds. B. den Butter, ds. W. J. J. Glashouwer, dr. ir. J. van der Graaf, drs. W. Chr. Hovius, ds. A. Jonker, ds. Joz. A. de Koeijer, ds. H. Poot, ds. J. H. Velema, dr. W. H. Velema, drs. E. F. Vergunst, ds. A. Visser, ds. J. de Vreugd en drs. J. Westland. Allen auteurs van wie we weten dat zij geloven dat Israël met de Heere nog niet klaar is - maar ook omgekeerd: dat God met Israël nog niet klaar is. Door heel het boekje loopt de rode lijn van de heilrijke belofte van God met betrekking tot het herstel van Israël (Rom. 11:25v).
Laatste rede
Alle bijbelstudies gaan over de rede van Jezus over de laatste dingen (Markus 13, Matthéüs 24). Daarin wordt voorzegd welke gebeurtenissen aan Zijn wederkomst voorafgaan. Op die gebeurtenissen hebben we te letten. Als de vijgenboom gaat uitlopen, is de zomer in aantocht. Overigens wordt er -heel slordig- in dit boekje nu eens over vijgenboom dan weer over vijgeboom geschreven. De gespreksvragen waarmee elke bijbelstudie eindigt, maken de publicatie geschikt voor behandeling in bijbelkringen. Ze zetten aan tot verder doordenken.
Hoe het allemaal precies zal gaan met de vervulling van die heil- en onheilspellende woorden van Jezus’ laatste rede? Niemand van de schrijvers durft het al te letterlijk in te vullen. Maar wij worden wel allemaal dringend opgeroepen om te waken. Jeruzalem blijft een lastige steen. De grenzen van de staat Israël zijn zeker niet direct uit de Bijbel af te lezen. Ook kunnen we moeilijk zeggen dat de Bijbel het verbiedt om aan het Palestijnse volk een eigen staat te gunnen. Op welk grondgebied zou zo’n staat trouwens moeten worden gevestigd?
Dit soort vragen komt echter in het boek niet aan de orde. En dat maakt dat er toch door dit geschrift een eenduidige lijn loopt: de lijn van de verwachting van de toekomst van Israël, zoals in Romeinen 11 wordt weergegeven. Als de Heere Zich weldra aan Zijn volk bekend gaat maken -zoals Jozef eenmaal aan zijn broeders in Egypte: „Ik ben Jozef”- dan zal de hele wereld daarvan ophoren. En dan zal het niet onduidelijk zijn dat Allah niet een even dienenswaardige God is als de God van Abraham, Izak en Jacob. Dan zal het voor het forum van heel de wereld duidelijk zijn dat God Zich een volk verkoren heeft waaruit Hij de Zaligmaker der wereld heeft doen geboren worden. En waardoor Hij heerlijk zal zijn op heel de aarde.
Van harte hopen we dat de bestudering van dit boekje met bijbelstudies dit ”zicht op Israël” zal verdiepen.