Gezondheid

Haaruitval, koude rillingen en bedplassen

Waarom schrijven artsen colchicine voor tegen jicht? Ik merkte veel bijwerkingen, onder meer ernstig haaruitval, nadat ik het zes weken had gebruikt. Bloeddruk, suiker en cholesterol zijn nooit gemeten, zoals wordt geadviseerd door huisarts dr. Janssens in RD van 25 september. Komt haargroei nog terug?

14 January 2011 14:56Gewijzigd op 14 November 2020 13:17

Het middel colchicine kan heel goed een jichtaanval stoppen. Zoals iedereen weet die wel eens zo’n aanval heeft gehad: deze zijn zeer pijnlijk en hoe eerder daaraan een einde komt, hoe liever.

De inname van colchicine kan beginnen met een aanvalsdosering: twee tabletten van 0,5 mg. Na elke twee uur dient nog één tablet te worden ingenomen als de pijn aanhoudt.

Een andere vorm van inname is profylactisch. Dit is een situatie waar er sowieso pijn bestaat door de jicht, de aanval blijft aanhoudend aanwezig. Bij deze mensen is bloedonderzoek nodig. Gekeken wordt naar verstoringen van de bloedcellen, problemen met de nierfunctie en leverfunctiestoornissen.

Het haar groeit weer aan na staken van de therapie. Geadviseerd wordt om het langdurig gebruik van colchicine te vermijden en zo mogelijk naar preventieve medicatie tegen jicht om te zien. Geschikte medicamenten hiervoor zijn bijvoorbeeld allopurinol en benzbromaron. Deze middelen kunnen de aanvalsfrequentie sterk verminderen.

J. P. Peters, huisarts

Mijn vrouw (62) slikt de pillen acenocoumarol en micardis. Ze heeft last van koude handen en voeten en koude rillingen. Kan dat een bijwerking zijn van deze medicijnen en is er iets aan te doen?

Allereerst uw vraag of het aan de medicijnen kan liggen. Mijns inziens niet: micardis en acenocoumarol hebben geen van beide bijwerking die koude handen geeft en ook de werking is niet zodanig dat iemand daardoor koude handen en voeten zou krijgen.

Wat wel koude handen en voeten kan geven, is de reden waarom uw vrouw deze medicijnen gebruikt. Mogelijk heeft zij een probleem met haar hart: een ritmestoornis of een verwijding van het hart. Beide oorzaken kunnen tot een verzwakte hartwerking leiden. Het vermogen om bloed weg te pompen is dan afgenomen.

Nu is ons lichaam zo geschapen dat bij verminderde hartwerking de belangrijke organen zo veel mogelijk voldoende bloed krijgen, dus met name hersenen, hart, longen en nieren. Andere organen krijgen juist veel minder bloed, dit zijn de spieren, huid en het maag-darmstelsel. Met name de extremiteiten –handen en voeten– krijgen minder doorbloeding. Het gevolg: koude handen en voeten. Is de hartwerking sterk afgenomen, dan is er ook minder spierkracht, moeheid en vaak ook afgenomen eetlust.

J. A. Spaan, huisarts

Onze zoon (14) kan ’s morgens zijn urine niet ophouden als hij wakker wordt en naar het toilet moet. Hij slaapt diep. Sinds negen maanden is hij iedere dag nat. Het is geen bedplassen. Medicijnen (minrin) helpen niet. De uroloog kan niets vinden. Heeft u een advies?

Met de beperkte informatie die u geeft, is het eigenlijk niet mogelijk een goed antwoord op uw vraag te geven. U geeft aan dat de klacht ongeveer negen maanden geleden is ontstaan. Had uw zoon tevoren helemaal geen plasklachten? Speelden er ten tijde van het ontstaan van de klachten misschien bijzondere omstandigheden, thuis, in de familie of op school? Het is tevens van belang om te weten of er nog andere lichamelijke of psychische symptomen voorkomen.

Uw zoon is door een uroloog onderzocht, maar wat is er precies voor onderzoek gedaan? En is er ook overwogen neurologisch en/of psychologisch onderzoek te verrichten? Zo zijn er meer vragen te stellen. Kennelijk bevredigt het u niet dat „er niets is gevonden” en bent u teleurgesteld over de uitkomst van de ingestelde behandeling. Ik zou u daarom adviseren met uw huisarts te overleggen of het zinvol kan zijn een second opinion aan te vragen.

Dr. H. Vergunst, uroloog

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer