Economie

Schuldencrisis in eurozone steekt weer de kop op

BRUSSEL – De schuldencrisis in de eurozone steekt weer de kop op. Een nieuwe stij- ging van de rente op staatsobligaties van de zwakkere landen binnen de muntunie duidt hierop.

Redactie economie
11 January 2011 08:23Gewijzigd op 14 November 2020 13:13
Foto Fotolia
Foto Fotolia

De woordvoerder van Europees commissaris Olli Rehn (Economisch en Monetair Beleid) zei maandag in Brussel dat de EU niet in gesprek is met Portugal over financiële steun en dat zo’n gesprek ook niet is voorzien. Hij reageerde op geruchten dat Duitsland en Frankrijk druk uitoefenen op Lissabon om steun uit het in mei opgerichte noodfonds van de EU en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) te aanvaarden. Ook over hulp aan andere landen wordt niet gesproken, zei hij. Griekenland en Ierland ontvangen inmiddels wel kapitaal via genoemde faciliteit.

De rendementen op staatsobligaties van Spanje en Portugal zijn maandag opgelopen. Vooruitlopend op de uitgifte van nieuwe leningen later deze week, zorgden speculaties over financiële hulp aan Portugal voor aanwakkerende onrust op de obligatiemarkten.

De rente op tienjarige Portugese obligaties benaderde het recordniveau van 7,19 procent dat eind vorige week werd genoteerd. Het rendement op Spaanse leningen met een looptijd van tien jaar bereikte met 5,56 procent het hoogste niveau sinds 2000. Het verschil tussen de opbrengsten op Spaanse leningen en op die van Duitsland steeg daarmee tot het hoogste peil sinds afgelopen december. De waarde en het rendement van een obligatie bewegen tegengesteld. Een hoger rendement betekent dat de koers en daarmee de waarde van een obligatie is gedaald.

Spanje wil donderdag 2,5 miljard euro ophalen met een vijfjarige lening. Portugal zet woensdag met twee verschillende leningen in op 750 miljoen tot 1,25 miljard euro. Analisten verwachten dat Portugal er wel in zal slagen het gewenste bedrag op te halen. De vraag is vooral welke prijs daarvoor moet worden betaald en wat de gevolgen zijn. Een bijzonder hoge rente zal het geloof dat Portugal aan zijn verplichtingen kan blijven voldoen verder aantasten, waardoor de animo om te investeren in de schulden van het land verder afneemt.

Ook de tienjaarsrente op Belgisch staatspapier gaat flink omhoog. Maandag was er sprake van een stijging met ruim 10 basispunten tot 4,22 procent. De prijzen van Belgische staatsobligaties staan al langer onder druk als gevolg van de politieke onzekerheid in het land en de hoge schuldquote.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer