Buitenland

Russische topzwendelaar maakt comeback

MOSKOU (ANP/AFP) – De Rus die begin jaren ‘90 de grootste piramidezwendel in de geschiedenis van Rusland opzette, heeft maandag met een nieuwe financiële truc zijn terugkeer aangekondigd.

10 January 2011 19:35Gewijzigd op 14 November 2020 13:13

Met zijn nieuwe, ingewikkelde, beleggingsmethode belooft Sergei Mavrodi investeerders maandelijkse opbrengsten van twintig tot dertig procent. „Stel je voor: elke maand twintig procent en dat blijft zich maar opstapelen”, aldus de Rus.

Mavrodi, die in 2007 uit de Russische gevangenis kwam, mag zich sindsdien niet meer inlaten met aandelenhandel. Daar heeft hij naar eigen zeggen iets op gevonden. „Ik mag me niet inlaten met kostbaarheden of obligaties. Daarom worden alle transacties gedaan door de betrokkenen zelf. Ikzelf raak het geld met geen vinger aan”, aldus de Rus.

De 55-jarige Mavrodi licht zijn financiële truc in een internetfilmpje toe. Investeerders handelen onderling in zogenoemde MMM-tickets, waardoor de waarde van die kaartjes vanzelf stijgt. In het filmpje benadrukt de Rus vooral dat hij niet in waardepapieren handelt, maar in „Monopoliegeld”. „Het lijkt op een geldeenheid, een aandeel. Maar deze virtuele MMM-tickets zijn geen obligaties, het is weinig meer dan monopoliegeld. En ze zullen meer waard worden”, aldus Mavrodi. ‘MMM’ staat voor ‘alles kan’.

In 1994 raakten honderdduizenden Russen hun geld kwijt toen de piramideconstructie van Mavrodi ineenstortte. In 2003 belandde hij in de cel vanwege belastingontduiking.

Een piramidezwendel steunt op een groep mensen die steeds meer geld investeren in een fictief product. De zwendel staat of valt bij de aanwas van nieuwe investeerders. Die nieuwe investeerders betalen namelijk zelf grotendeels het ‘rendement’. Vaak beweren de bedenkers van de zwendel dat zij een revolutionaire beleggingsmethode hebben gevonden.

De grootste piramidezwendel komt van de hand van de Amerikaan Bernard Madoff. In 2008 ontdekte de Amerikaanse beurswaakhond SEC dat Madoff ongeveer 21 miljard dollar (ruim 16 miljard euro) achteroverdrukte met zijn zwendel. Hij werd vorig jaar veroordeeld tot 150 jaar gevangenisstraf.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer