Cultuur & boeken

Van Willibrord tot Kuitert

”Geschiedenis van het christendom in Nederland” vertelt en verbeeldt wat het christendom in Nederland heeft teweeggebracht. Het boek trekt historische lijnen door en werpt licht op de huidige tijd, waarin de religieuze kaart van Nederland ingrijpend verandert.

Redactie boeken
10 January 2011 09:08Gewijzigd op 14 November 2020 13:12

Het voorwoord meldt: „Nog steeds gaan er in het weekend meer mensen naar de kerk dan naar het voetbalveld. Na een halve eeuw van secularisatie en ontkerkelijking is het einde van het christendom nog niet in zicht.” Toch gaat de leegloop van de kerken nergens in de westerse wereld zo snel als in het oorspronkelijk zo godsdienstige Nederland.

Om een antwoord te geven op de vraag waar die flexibiliteit van het christendom vandaan komt, gaan de schrijvers te rade bij de geschiedenis van het christendom. Vanaf de kerstening in de vroege middeleeuwen wordt elke periode gekenmerkt door bepaalde vraagstukken en specifieke christelijke stromingen. Bovendien werd het christendom steeds met nieuwe thema’s geconfronteerd, waarmee het een weg moest vinden. Naast een historisch overzicht komen ook die thema’s aan bod. Het verhaal wordt verlevendigd door vele illustraties, die voor een groot deel afkomstig zijn van het Museum Catharijneconvent, dat een belangrijke rol speelt in het bewaren van het christelijke culturele erfgoed.

N.a.v. ”Geschiedenis van het christendom in Nederland”, Willem Bouwman e.a. (red.); uitg. Waanders/Museum Catharijneconvent, Zwolle/Utrecht, 2010; ISBN 978 90 400 7726 5; 312 blz.; € 34,95.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer