3000 boerenbedrijven vrijgegeven in Duitsland
HANNOVER (ANP/DPA) – In de Duitse deelstaat Nedersaksen hebben de autoriteiten zondag de blokkade van ongeveer drieduizend boerenbedrijven opgeheven. Ze waren gesloten in verband met het dioxineschandaal.
Volgens het ministerie van Landbouw van Nedersaksen zijn nog 1470 boerenbedrijven gesloten. Het gaat vooral om bedrijven met legkippen en gemengde kippen- en varkensmestbedrijven.
In samenwerking met de landbouwsector is het gelukt die bedrijven te identificeren waarvan de producten geen enkel risico voor de consumenten vormen, aldus het ministerie. Het lijkt er volgens het ministerie steeds meer op dat de firma Harles und Jentzsch, die het vergiftigde veevoer op de markt bracht, bewust haar klanten heeft misleid. Het bedrijf zou industrievet, wat ongeveer 500 euro per ton kost, als duur veevoervet zijn klanten hebben aangesmeerd voor circa 1000 euro per ton.
De rol van de regering in het dioxine-schandaal krijgt steeds meer kritiek te verduren. Volgens consumentenorganisatie Foodwatch zou de regering de Duitse vleesexport niet in gevaar willen brengen en daarom de voedingsmiddelenindustrie niet zwaarder willen belasten. Voorzitter Thilo Bode pleit voor meer toezicht op de circa 1700 Duitse veevoederbedrijven.
Ondertussen zit Duitsland met het besmette voedsel in zijn maag. Volgens de Duitse epidemiologie-professor Thomas Blaha hoeft het echter niet vernietigd te worden. De eieren kunnen volgens hem met niet-giftige eieren gemengd worden. Een ook het vervuilde vlees is volgens hem nog te verhandelen. De laatste tests wijzen uit dat er 73 keer teveel dioxine in de producten zit. Verschillende landen hebben de import van vlees en eieren uit Duitsland stilgelegd.
Maandag worden de uitslagen van nog 112 onderzoeken naar veevoervet van Harles und Jentzsch bekendgemaakt.