Chemische brand Moerdijk na uren bedwongen
MOERDIJK (ANP) – Na uren te hebben geblust heeft de brandweer het vuur bij chemiebedrijf Chemie-Pack in Moerdijk in de nacht van woensdag op donderdag onder controle gekregen. De brand zorgde vooral in de avond voor grote overlast in de wijde omgeving van Moerdijk.
Een ‘lucht van brandend plastic’, zoals betrokkenen het noemden, verspreidde zich tot aan Rotterdam. Bij milieudienst DCMR kwamen tientallen meldingen binnen over de stank.
Hoewel het bedrijf werkt met giftige stoffen, zijn volgens de gemeente geen gevaarlijke concentraties in de lucht terechtgekomen. Vanwege de hevige rookontwikkeling werd mensen in de omgeving wel aangeraden ramen en deuren gesloten te houden. Die waarschuwing is inmiddels ingetrokken.
Vanwege de hevige rookontwikkeling legde de brandweer het weg-, spoor- en waterverkeer stil. De snelwegen A16 en A17 werden afgesloten. Tussen Lage Zwaluwe en Dordrecht reden geen treinen.
Ongeveer zeventig medewerkers van een ander bedrijf in de buurt, Cronimet, moesten met boten van het Havenschap Moerdijk uit hun benarde positie worden bevrijd. Niemand raakte gewond.
De bluswerkzaamheden van de massaal uitgerukte brandweerlieden werden ernstig bemoeilijkt door explosies op het terrein van het chemiebedrijf. De brand leek rond half acht ‘s avonds even onder controle, maar een klein uur later laaiden de vlammen weer op. Het vuur sloeg plotseling over van een opslagloods naar het kantoorgebouw van het bedrijf. Ook het naastgelegen bedrijf Wärtsilä werd getroffen, doordat brandende vloeistof naar het bedrijf stroomde.
Met speciale brandweervoertuigen van de luchtmacht, zogenoemde crashtenders, ging de brandweer het vuur te lijf met schuim, om te voorkomen dat het weer zou oplaaien of ook nog zou overslaan naar een naastgelegen afvalbedrijf. De techniek waarmee normaliter brandende vliegtuigen worden geblust, had succes: na enkele uren volgde het sein ‘brand meester’.
Meer dan tweehonderd medewerkers van de hulpdiensten zullen nog de hele nacht bezig zijn met nablussen. Hoe groot de schade aan Chemie-Pack precies is, was nog onduidelijk.
Nog tijdens de brand kwam de eerste kritiek op het handelen van de hulpdiensten. SP-Tweede Kamerlid Paulus Jansen verbaasde zich erover dat volgens hem ruim vijf uur na het begin van de brand nog niet duidelijk was welke schadelijke stoffen waren vrijgekomen. Een woordvoerster van de gemeente Moerdijk zei echter dat de brandweer wel degelijk over een lijst beschikte met alle aanwezige stoffen. „Die lijst is alleen tachtig pagina’s lang. Door metingen heeft de brandweer vastgesteld dat er geen gevaar was voor de volksgezondheid”, pareerde de woordvoerster de kritiek.
De Onderzoeksraad voor Veiligheid is woensdagavond meteen begonnen met een onderzoek. Hoe de brand is ontstaan, is nog volstrekt onduidelijk.