Burgemeester Hofland van Rijssen bepleit vorming van Twentestad
RIJSSEN - Burgemeester A. Hofland van Rijssen-Holten vindt in Twente schaalvergroting noodzakelijk. In zijn nieuwjaarstoespraak liet Hofland weten in elk geval voorstander te zijn van een Twentestad, bestaande uit de grote steden Almelo, Hengelo, Enschede en enkele aanpalende gemeenten. De samenwerking tussen Rijssen-Holten met de buurgemeenten Hellendoorn en Wierden vindt hij een mooi begin, maar hij denkt dat aansluiting van Twenterand “ons nog verder kan helpen.”
Hofland zei dinsdag er van doordrongen te zijn dat deze bestuurlijke kwesties in Twente gevoelig liggen, “maar de veranderende omstandigheden vragen om een duidelijk bestuurlijk antwoord. De gemeenschappelijke regeling voor Twente gaat verdwijnen en dan moet je zorgen dat er wat voor in de plaats komt. Het ligt voor de hand dat dit die nieuwe Twentestad is. Als je in Twente verdeeld blijft optrekken sta je bij de ministeries met de pet in de hand bij de achterdeur, maar als je aan een fatsoenlijke schaalgrootte voldoet kom je in Den Haag binnen via de hoofdingang. Ik ben voor de vorming van een echte Twentestad met een belangrijke functie voor het oosten, een schakel van Nederland naar Duitsland die voor het bedrijfsleven en de inwoners van Twente nieuwe kansen biedt.”
Hofland zegt dat hem bescheidenheid past bij het spreken over de route voor andere gemeenten, “maar ik zie dat het besef om tot schaalvergroting te komen ook leeft hij de collega’s Den Oudsten van Enschede en Hermans van Almelo. Vanaf de schaal van West-Twente kan verder worden gekeken want die schaal lijkt een logische. Twente moet ook een goed bereikbare regio zijn, met voor ons allemaal een luchthaven Twente.”
De van oudsher gecultiveerde tegenstelling tussen stad en platteland acht Hofland bijzonder achterhaald. “Stad en platteland zijn niet tegengesteld, maar vullen elkaar aan. Als het de steden goed gaat profiteren de omliggende gemeenten mee. Sterker nog, met de dorpen en steden in de buurt kan de nieuwe netwerkstad tot een belangrijke motor van de Nederlandse economie uitgroeien. En die stad behoort tot de top 4 van de Nederlandse steden. Na Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, buiten de Randstad, de hoofdstad van Nederland.”
Volgens Hofland zijn de tegenstelling tussen stad en platteland in het verleden vooral ontstaan door de toewijzing van te bouwen woningen. “Maar dat is verleden tijd, want we mogen bouwen van de provincie nu bouwen wat we willen voor de natuurlijke aanwas van onze bevolking. Zo lang je maar kunt aantonen dat dit gebeurt, wordt daar in Zwolle niet moeilijk over gedaan. In dat opzicht is er veel ten goede veranderd.”