Cijfers hergebruik plastic onjuist
DEN HAAG – De gegevens die de verpakkingsindustrie aanlevert over hergebruik van kunststofafval, kloppen niet.
De inspectiedienst van het ministerie van Milieu wil dat de verpakkingsindustrie betrouwbare cijfers gaat leveren. Dat staat in het rapport ”Recycling kunststofverpakkingen” van de inspectiedienst.
Het rapport van de dienst stamt al uit maart, maar werd onlangs door staatssecretaris Atsma (Milieu) naar de Tweede Kamer gestuurd. Hij reageerde op Kamervragen over het succes van plasticinzameling. Dagblad Trouw berichtte er woensdag over.
Volgens de inspectie is „een exacte beoordeling van het gerapporteerde hergebruikpercentage voor kunststofverpakkingsafval vanwege diverse onbetrouwbaarheden in de vaststelling ervan, niet mogelijk.” De dienst wil dat dat verbetert.
De onbetrouwbaarheid ontstaat volgens de inspecteurs door dubbeltellingen. Ook worden procesafval, niet-kunststofmateriaal en kunststoffen die niet voor verpakkingen zijn gebruikt, meegerekend.
De inspectie wenst niet alleen betere gegevens, zij wil ook dat de branche de mogelijkheden beter benut om een betere scheiding van kunststofverpakkingsmateriaal te realiseren.
Dat kan bijvoorbeeld door de inzameling meer aandacht geven in de vergunningverlening en door het inleveren van verpakkingen bij evenementen te stimuleren.
De inzameling van verpakkingsmateriaal bij huishoudens is in 2009 in een stroomversnelling terechtgekomen, staat in het rapport. Er waren in dat jaar circa 250 gemeenten die kunststof scheidden, terwijl dat aantal eind 2008 65 bedroeg. De inspecteurs vinden dat er meer winst is te behalen door in de ontwerpfase van de kunststofverpakking meer rekening te houden met „de verwerkingsmogelijkheden van de verpakking in het afvalstadium.”
Verpakkingsfabrikanten zijn zelf verantwoordelijk voor de controle op hun werk; zij leveren de cijfers over hergebruik aan het ministerie van Milieu. Nedvang, de organisatie waarin de fabrikanten zijn verenigd, reageerde eerder „verbolgen” op vragen rond de hergebruikcijfers. Kritiek doet het enthousiasme van consumenten voor hergebruik geen goed.
Trouw wees er woensdag in een kader bij het artikel op dat plastic afval scheiden belangrijk blijft, zodat het niet hoeft te worden verbrand, maar kan worden hergebruikt. Volgens de krant haalt „een enkele gemeente” het plastic na de inzameling uit het afval. „Maar de meeste gemeenten sturen alleen het door particulieren verzamelde kunststof direct naar de verwerking.”