Binnenland

Celstraffen voor misdragingen jaarwisseling

DEN HAAG (ANP) – Verschillende rechtbanken hebben verdachten maandag in supersnelrechtzittingen tot drie maanden cel opgelegd voor misdragingen tijdens de afgelopen jaarwisseling. De zwaarste straffen vielen in Den Haag, waar elf verdachten terechtstonden voor het plegen van geweld tegen politie of brandweer.

3 January 2011 18:59Gewijzigd op 14 November 2020 13:07
Foto ANP
Foto ANP

Een 43-jarige man kreeg drie maanden cel, waarvan een voorwaardelijk, voor het met een tuinstoel slaan op het hoofd van een agent, die daardoor een grote hoofdwond opliep. Ook moet de man de agent een schadevergoeding betalen en kreeg hij huisarrest tijdens de komende twee jaarwisselingen.

Een man die benzine op de grond had gegooid om rotjes op te gooien en vervolgens een brandende jerrycan naar een auto gooide, kreeg drie maanden cel, waarvan twee voorwaardelijk. De rechter legde in alle gevallen voor twee jaar huisarrest tijdens de komende jaarwisselingen op, waar het OM dat voor een jaar had geëist. Wel gaf de rechter lagere celstraffen dan geëist.

Het OM wil met een lik-op-stukbeleid wangedrag tijdens de jaarwisseling hard aanpakken. In strafzaken die te maken hebben met de jaarwisseling eist het OM langere gevangenisstraffen en hogere taakstraffen of geldboetes. De strafeis ligt 75 procent hoger dan anders. De opgelegde straffen moeten onmiddellijk worden uitgezeten, de werkstraffen zo snel mogelijk uitgevoerd.

Met ingang van dit jaar eist het OM nog hogere straffen dan vorig jaar in gevallen van agressie of geweld tegen mensen met een publieke taak, zoals politieagenten, ambulancepersoneel of brandweerlieden. De strafeis ligt in deze gevallen standaard 200 procent hoger.

In Den Haag werden de supersnelrechtzaken in drie verschillende zalen behandeld. Een daarvan was gereserveerd voor de behandeling achter gesloten deuren van de zaken van drie jeugdige verdachten.

In Arnhem en Zutphen stonden maandag twee verdachten terecht, die werkstraffen kregen opgelegd. In Rotterdam werd een verdachte vrijgesproken en werden twee zaken aangehouden.

In de vier grote steden en in Arnhem en Zutphen moeten zich voor delicten tijdens de jaarwisseling in totaal 28 verdachten voor de rechter verantwoorden in supersnelrechtzittingen. Supersnelrecht betekent dat verdachten binnen drie dagen worden berecht.

Zeker 33 verdachten moeten de komende twee weken in snelrechtzittingen voor de rechter verschijnen. De politie heeft voor delicten tijdens oud en nieuw in totaal 681 verdachten aan het OM aangeleverd. Van hen zitten 189 nog vast.

Dinsdag komen de overige supersnelrechtzaken onder de rechter. In Utrecht gaat het om acht verdachten, in Amsterdam om vier.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer