Cultuur & boeken

Realtones en scooterjeugd

Jongeren geven heel makkelijk geld uit, merkt Anja Bout-Monteau. Daarom stipt ze het onderwerp aan in haar nieuwste boek. Maar het boek draait vooral om vriendschap. „Ik wilde nu graag een thema neerzetten dat breed speelt.”

Mariëlle Oussoren-Buys
3 January 2011 09:45Gewijzigd op 14 November 2020 13:07

Twee meidenboeken schreef Anja Bout-Monteau inmiddels. Verscheen vorig jaar ”De V van Veerle”, sinds kort ligt ”Vriendschap fase 2” in de winkel. Ze blijft ook in dat genre, wat haar betreft. „Toen de uitgever me twee jaar geleden vroeg een boek te schrijven, wist ik meteen: dan wordt het voor meiden.” Ze heeft er zelf drie van, inmiddels in de leeftijd van 13, 18 en 20 jaar.

Maar ook in haar werk komt de 49-jarige auteur met hen in aanraking. Bout geeft een dag in de week les op het praktijkonderwijs aan het Driestar College in Gouda. Zeker haar eerste boek sluit aan bij haar werkomgeving. Het is een portret van het meisje Veerle, dat een negatief zelfbeeld heeft vanwege haar lage schoolniveau. In haar tweede boek wilde Bout onderwerpen uitdiepen die spelen onder het gros van de jongeren. Het werd afbrokkelende en opbloeiende vriendschap, worstelen met je uiterlijk, en geldverspilling.

”Vriendschap fase 2” gaat over de veertienjarige Emma. Samen met Merlijne, Nick en Stef vormt ze een gezellige vriendengroep. Als Merlijne naar Amerika verhuist en Stef andere vrienden vindt, verandert er veel in Emma’s leven. Ze raakt in een dip, waardoor onder meer haar uitgavenpatroon verandert.

Waarom die aandacht voor geld?

„Geldverspilling heb ik heel duidelijk naar voren willen laten komen omdat het zo actueel is. Jongeren geven heel makkelijk geld uit aan, en ook via internet. Ik heb vooral willen aangeven dat er zo veel niet-nuttige zaken zijn waaraan je je geld kunt uitgeven.”

U sluit uw ogen niet voor de jongerencultuur van dure mobieltjes met realtones, scooterjeugd en aandacht voor het uiterlijk. Hoe ver wilt u gaan?

„Meer extreme dingen –zoals een bepaalde uitgaanscultuur, zuipen, en niet-wenselijke zaken op seksueel gebied– zou ik in een boek misschien nog wel subtiel noemen, omdat het gewoon gebeurt. Maar ik zou er nooit uitgebreid over schrijven. Een van mijn doelen is jongeren te laten ervaren hoe bepaalde zaken voelen. Bijvoorbeeld, zoals hier, om je beste vriendin te verliezen en in een dip te raken. Het Bijbels verantwoord leven wil ik er in mijn boeken niet bovenop leggen, maar het moet wel een rol spelen.”

„Boven op de schuimkoppen danste één woord als een zwart zeemonster zijn onheilspellende dans: geld.” U gebruikt graag beelden, blijkt in het boek.

„Ik denk dat ik dat in ”De V van Veerle” meer heb gedaan. Een van de kritiekpunten was toen dat het boek te moeilijk was. Anderzijds: ik schrijf voor vmbo’ers en vwo’ers. Ik denk zeker dat leerlingen die iets met taal hebben het wel begrijpen en waarderen.”

Emma vindt een baantje in een anthuriumkas. Dat doet denken aan uw woonplaats Moerkapelle.

„Jazeker. Ik merk dat je beter kunt schrijven als je iets concreets voor ogen hebt. Mijn eigen dochters werkten ook in de kassen. Iemand heeft me er voor dit boek rondgeleid en me precies laten zien wat scholieren wel en niet mogen doen. En dan ga je nog heel snel in de fout. „Ze praatten boven het geluid van de machines uit”, had ik opgeschreven. Hoorde ik later dat ze bijna geen geluid maken!”

Vriendschap fase 2, Anja Bout-Monteau; uitg. De Banier, Apeldoorn, 2010; ISBN 978 90 336 0945 9; 192 blz.; € 9,95.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer