Taizébijeenkomst in teken van vreugde
ROTTERDAM – Vreugde is voor broeder Alois, prior van de Taizégemeenschap, hét thema van de Europese Jongerenontmoeting in Rotterdam. Vreugde in het leven en vreugde in God, maar niet zonder bewogenheid met de lijdende medemens.
Duizenden jongeren uit heel Europa druppelden gistermiddag op de eerste dag van de jongerenbijenkomst het Ahoycomplex binnen. Op de parkeerplaats vooral bussen uit Polen. Met 6000 deelnemers vormen zij onbetwistbaar de grootste groep buitenlandse jongeren die dezer dagen in Rotterdam neerstrijken.
Getokkel op gitaar en het zingen van de eenvoudige Taizéliederen, begeleid door hooguit enkele blaasinstrumenten, onderstrepen de sfeer van rust en ingetogenheid op de massabijeenkomst. Koor- en samenzang roepen de sfeer op van een oudkerkelijke liturgie. Er is volop ruimte voor stilte, waarbij iedereen zelf enkele minuten in gebed gaat.
In twee volle Ahoyhallen wachten de jongeren in spanning op de openingsrede van prior broeder Alois. Voor in de zaal nemen de broeders van Taizé in witte pijen hun plaats in. „Maak ons ontvankelijk voor Uw liefdevolle blik die op het leven van ieder van ons rust”, luidt het gebed. Er wordt gebeden voor hen die momenteel lijden in Ivoorkust en Haïti.
De toespraak van broeder Alois wordt in 21 talen vertaald. Hij roemt de Nederlandse gastvrijheid. „Jullie land heeft altijd een open blik naar de wereld gehad. Wij hebben vertrouwd op jullie gastvrijheid en we zijn niet teleurgesteld. Bijna alle jongeren zijn ondergebracht in gastgezinnen.”
Het feit dat verschillende Nederlandse kerken Taizé hebben uitgenodigd om naar Rotterdam te komen, noemt hij een positief teken voor de toekomst van de kerk. „Allen die hun vertrouwen op Christus hebben gesteld, zijn, in hun rijke verscheidenheid, verenigd.”
De Taizégemeenschap is betrokken op allen „die niet in God kunnen geloven en die zoeken naar de zin van hun leven. Het geloof in Christus verwijdert ons niet van hen die niet kunnen geloven. Christus is gekomen opdat wij meer mens zouden worden en ons aan elkaar zouden geven.”
De gezamenlijke bijeenkomst wordt in twee hallen voortgezet met zang en gebed. In het midden staat een groot kruis. „Ieder die dat wil, kan zijn voorhoofd op het kruis komen leggen en zo zijn eigen zorgen en die van anderen aan God toevertrouwen.”
De bijeenkomst, die door 20.000 buitenlandse en 10.000 Nederlandse jongeren wordt bezocht, duurt tot en met zaterdag.