Het nieuwe pinnen: insteken in plaats van doorhalen
DEN HAAG – Het zal even wennen zijn, maar de bankpas ergens doorhalen is op zijn retour. Insteken is de nieuwe trend.
Komend jaar zullen winkeliers hun klanten steeds vaker vragen de chip van de pas in de betaalautomaat te steken in plaats van de magneetstrip door de magneetstriplezer te halen en vanaf 1 januari 2012 kunnen Nederlanders alleen nog betalen met een bankpas met een chip.
„Het nieuwe pinnen is vooral bedoeld om skimmen tegen te gaan”, zei een woordvoerster van het EMV Projectbureau gistermiddag.
Het bureau, een samenwerking van de kaartmaatschappijen Europay, MasterCard en Visa, die de nieuwe chip hebben ontwikkeld, sluit niet uit dat criminelen de nieuwe pas zullen proberen te kraken. „Maar wij denken dat skimmers eerder uitwijken naar andere landen waar nog wel op de oude manier wordt gepind.”
Uit gegevens van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) blijkt dat de schade die werd veroorzaakt door het skimmen van bankpassen in de eerste zes maanden van dit jaar al sterk is afgenomen tot 11,8 miljoen euro, tegen 36 miljoen euro over heel 2009. Volgens de NVB is het goede resultaat onder meer te danken aan de bewustwording onder klanten. „Maar ook de geldautomaten van banken zijn verbeterd.”
Volgens Detailhandel Nederland zijn ondernemers enthousiast over de komst van het ‘nieuwe pinnen’. „De chip zorgt voor meer veiligheid en minder skimmen”, zei een woordvoerder. „Maar we willen wel dat het systeem volledig waterdicht is. Er is nog een aantal technische punten dat wel verbeterd moet worden.”
Verder wil de brancheorganisatie dat retourpinnen ook mogelijk wordt met de nieuwe chip. „Dat is handig voor zowel de klant als de winkelier. Anders moet het geld weer contant worden terugbetaald. We hebben dit voorstel bij de kaartmaatschappijen Visa en MasterCard en bij enkele Nederlandse banken neergelegd.”
Currence, de eigenaar van PIN, liet weten dat meer dan 65 procent van de ruim 244.000 betaalautomaten, in bijvoorbeeld winkels en horecagelegenheden, klaar is voor de chip. „Het is de bedoeling dat 90 tot 95 procent van de apparaten in de zomer gereed is, zodat eind volgend jaar alle automaten omgebouwd zijn. We liggen goed op schema”, aldus een woordvoerder.
De vervanging van alle 8450 geldautomaten is eind 2007 al afgerond. Van de 25 miljoen bankpassen is ruim 90 tot 95 procent ‘chipklaar’. Begin volgend jaar moeten alle pasjes klaar zijn voor het nieuwe pinnen. Een bank vervangt de pas wanneer de geldigheidsdatum verstrijkt of als er een andere reden is om een pinpas eerder te vervangen. Klanten worden daarover geïnformeerd en hoeven zelf geen actie te ondernemen.
Volgens het EMV Projectbureau volgen er de komende tijd verschillende acties om de consument te informeren over het nieuwe pinnen. „Vanaf februari komt er een commercial en banken gaan klanten informeren via de eigen website. Tot nu toe is er namelijk nog maar weinig gecommuniceerd richting de consument.”