Politiek

Zwakke campagne nekte ChristenUnie

AMERSFOORT – De campagne van de ChristenUnie voor de laatste Tweede Kamerverkiezingen van juni was inhoudelijk zwak. Een debat over homoseksualiteit richtte schade aan.

Redactie politiek
22 December 2010 12:32Gewijzigd op 14 November 2020 13:00
Foto ANP
Foto ANP

Dat staat in een evaluatierapport over de verkiezingen dat de ChristenUnie woensdag in de openbaarheid bracht. Het rapport is opgesteld onder verantwoordelijkheid van de voorzitter van de CU-bestuurdersvereniging, de Nunspeetse wethouder Schipper, die tot 2006 voorlichter van de ChristenUniefractie in de Tweede Kamer was.

De ChristenUnie had tot de verkiezingen van juni dit jaar zes zetels in de Tweede Kamer, maar verloor er één.

Schipper en de zijnen noemen drie oorzaken voor het verlies. De eerste is dat zo’n 45.000 kiezers die in 2006 op ChristenUnie stemden, thuisbleven. Zij hadden onvoldoende binding met de partij.

Een tweede oorzaak is een gebrek aan concrete invulling van het christelijk-sociale profiel van de partij. Voor veel kiezers is dit profiel wel herkenbaar, maar de partij slaagde er niet in om dat te vertalen in concrete punten. Tot slot worden er in het rapport kritische kanttekeningen geplaatst bij de organisatie en de regie tijdens de verkiezingscampagne.

De oorzaak van de minder geslaagde campagne ligt volgens de commissie voor een deel bij de politiek leider van de partij, Rouvoet. Die kon moeilijk als vicepremier, minister voor Jeugd en Gezin en minister van Onderwijs ook nog adequaat opereren als lijsttrekker die de inhoudelijke koers uiteenzet.

Bij sommige politieke partijen is het campagneteam betrokken bij de politiek-inhoudelijke koers van de campagne, maar het team van de ChristenUnie was daar niet op berekend.

Eén keer heeft de ChristenUnieleiding tijdens de campagne wel bewust een inhoudelijk thema aan de orde gesteld, namelijk homoseksualiteit. Dat gebeurde door ChristenUnievoorlichter en kandidaat-Kamerlid Van der Geer in de Volkskrant te laten verklaren dat hij homoseksueel is en er bewust voor kiest om geen relatie aan te gaan.

Daarna ging het echter mis, toen lijstrekker Rouvoet vervolgens verklaarde dat Van der Geer waarschijnlijk geen plaats had gekregen op de kandidatenlijst als hij wel een relatie zou hebben. Deze uitlating veroorzaakte een stroom aan negatieve publiciteit.

Het verlies bij de verkiezingen hoeft volgens Schipper en de zijnen niet te leiden tot een inhoudelijke bijsturing van de partijkoers. Volgens hem is er niets mis met het christelijk-sociale profiel van de partij.

De partijleiding aanvaardt de conclusies van de commissie-Schipper. Partijvoorzitter Blokhuis: „We nemen de aanbevelingen serieus en gaan er daarom ook mee aan de slag.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer