Prof. dr. J. Hoek: Voor christenen is de overwinning al behaald
KAMPEN – „Het is goed dat de puriteinen oog hadden voor de geestelijke strijd. Het is echter de vraag of ze daarbij altijd genoeg zicht hadden op de door Christus behaalde overwinning.”
Dat zei prof. dr. J. Hoek donderdagavond in Kampen tijdens een openbaar hoorcollege over strijd en overwinning bij de puriteinen. Het puritanisme was een zeventiende-eeuwse religieuze hervormingsbeweging in Engeland en Amerika.
Prof. Hoek, bijzonder hoogleraar gereformeerde spiritualiteit aan de Protestantse Theologische Universiteit (PThU) in Kampen, vindt dat de puriteinen aandacht verdienen. De reden waarom hij ze dit jaar in de collegecyclus centraal stelde. „Er zit gloed en bewogenheid in de teksten van de puriteinen”, motiveert hij. „Het gaat om het zien op Jezus. Hun warme verbondenheid met Christus heeft me getroffen.”
Dat geldt ook voor het onderwerp geestelijke strijd. „De puriteinen schreven veel over de geestelijke strijd op het persoonlijke vlak: de strijd tegen satan, de wereld en het eigen vlees. Dat levert een rijkdom aan inzichten op. Die strijd is reëel. Paulus schrijft erover in Romeinen 7.”
De hoogleraar maakt er wel een kanttekening bij. „Het is de vraag of de puriteinen genoeg oog hadden voor het leven uit de overwinning die door Christus is behaald. Het gaat om een strijd met de overwinning in de rug. De overwinning is al behaald en ligt niet alleen in de toekomst. De Heilige Geest heeft het voor het zeggen. In het geloof is er rust in het volbrachte werk van Christus. Daarover gaat het in Romeinen 8.”
De puriteinse predikers dragen, door veel aandacht te vragen voor geloofskenmerken, verder bij aan geloofsonzekerheid bij hun hoorders, formuleert prof. Hoek voorzichtig.
Dat was overigens niet bewust, benadrukt hij. De puriteinen wilden de zwakke christenen handvatten geven om te komen tot geloofszekerheid. „Ze gebruikten dikwijls de kenmerken om het geloof vast te stellen. Soms wilde men met de ladder van de kenmerken over de muur klimmen”, aldus prof. Hoek, die erop wijst dat de zekerheid in Christus te vinden is.
Een ander punt dat aan de orde kwam was dat de puriteinen veel aandacht hadden voor het beeld. Prof. Hoek: „John Bunyan is er een meester in. De verbeelding mag echter geen doel op zich worden maar moet dienen om de boodschap beter over te brengen. Bij beeldend preken staat het beeld in dienst van het Woord.”