Politiek

Kamer wordt ingelicht over spullen Ingabire

DEN HAAG (ANP) – De Tweede Kamer zal eerst worden ingelicht voordat Nederland mogelijk de in beslag genomen documenten van oppositieleidster Victoire Ingabire overdraagt aan Rwanda. De rechtbank in Rotterdam moet nu een besluit nemen over de toelaatbaarheid van de overhandiging, maar dat valt niet voor de tweede helft van januari te verwachten.

16 December 2010 07:25Gewijzigd op 14 November 2020 12:56
Victoire Ingabire. Foto EPA
Victoire Ingabire. Foto EPA

Dat zei minister UriRosenthal van Buitenlandse Zaken aan het eind van het debat over zijn begroting voor 2011, dat woensdag begon en tot in de nacht uitliep. Als de rechtbank in Rotterdam bepaalt dat de stukken aan Rwanda kunnen worden overhandigd, gaan ze eerst naar staatssecretaris Fred Teeven van Justitie. Die zal voordat hij een besluit neemt over de doorgeleiding, eerst advies inwinnen bij Rosenthal, meldde de minister.

De minister had de gang van zaken op verzoek van de Tweede Kamer nog tijdens het overleg nagevraagd bij Teeven. Met name de ChristenUnie en D66 drongen daar op aan.

De spullen zijn begin deze week in beslag genomen tijdens een huiszoeking van de nationale recherche in de woning van Ingabire, die in Zevenhuizen woont. Zij zelf is gevangen genomen in Rwanda nadat ze in januari was teruggekeerd om mee te doen met de verkiezingen. De huiszoeking gebeurde op verzoek van het regime in Rwanda.

De Tweede Kamer vermoedt een politieke reden voor het verzoek en is daar verbolgen over. Ze vindt dat het in Rwanda schort aan vrijheid van meningsuiting en politieke ruimte. Nederland geeft daarom geen begrotingssteun meer aan dit Afrikaanse land.

Verder zal Teeven de Kamer nog inlichten over de strafvorderingskant in deze zaak. Teeven zei eerder deze week dat het rechtshulpverzoek van Rwanda was gebaseerd op het VN-Verdrag tegen de financiering van terrorisme.

Overigens bestaat er geen rechtshulpverdrag tussen Nederland en Rwanda, zoals Rosenthal meende. Wel is er een intentie tot een uitleveringsverdrag, zo corrigeerde de minister zijn vergissing later in het debat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer