Kamer worstelt met pgb
DEN HAAG (ANP) – De Tweede Kamer is verdeeld over het voornemen van staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (Volksgezondheid) om per 1 januari de stop op het persoonsgebonden budget (pgb) op te heffen.
Dat veel mensen hierdoor weer zorg kunnen inkopen, vindt de Kamer alleen maar goed. Maar het zit de oppositie niet lekker dat Veldhuijzen van Zanten zegt dat ze de pgb-stop alleen kan opheffen als andere maatregelen wel doorgaan. Zo krijgen mensen zonder vaste woon- of verblijfplaats en/of schulden net als licht verstandelijk gehandicapten met een gedragsprobleem geen pgb meer. Voor ruim 13.000 mensen met een verblijfsindicatie verandert er in 2011 nog niets, maar vanaf 2012 gaat ook hun pgb stapsgewijs omlaag.
PvdA, SP, D66, GroenLinks en ChristenUnie keerden zich tegen die voornemens die bijvoorbeeld mensen in kleine wooninitiatieven raken. Linda Voortman (GroenLinks): „De staatssecretaris zegt: We gaan weer pgb’s toekennen, maar alleen als je die maatregelen slikt. Dat vind ik happen naar een plak Peijnenburg, met boter die mosterd blijkt te zijn.” De PvdA opperde de stop alleen op te heffen voor mensen die veel zorg nodig hebben en niet voor jongeren met ADHD voor wie het pgb toch al niet is bedoeld.
Ook VVD, PVV en CDA hebben zorgen over de kleinschalige woonvormen die zorg op maat leveren. De VVD ziet de pijn door de pgb-stop, maar Kamerlid Tamara Venrooy wil ook de consequenties kunnen overzien van de andere maatregelen. En dat kon ze woensdag niet. De PVV stelde voor de pgb-stop maar te verlengen tot 1 maart 2011 om zo wellicht een voor 2013 aangekondigde forse bezuiniging te voorkomen.
Veldhuijzen van Zanten verzekerde dat ze bereid is te kijken naar voorstellen die een bezuinigingsronde in 2013 kunnen voorkomen. In het toch niet per 1 januari opheffen van de pgb-stop ziet ze geen brood, want dat levert niet genoeg op, zo hield ze de Kamer voor. Deze zomer stond haar voorganger Ab Klink voor de rest van het jaar geen nieuwe pgb’s meer toe, omdat hij er te veel geld aan kwijt was. De bewindsvrouw wilde die stop alleen opheffen al niet kort daarna het geld op zou zijn en ze opnieuw een stop zou moeten instellen.
Het Kamerdebat werd woensdag niet afgerond: dat gebeurt donderdag.