Groei bedreigt Chinees drinkwater
China kampt over vijf jaar met een tekort van miljarden kubieke meters aan drinkwater, vrezen de autoriteiten in Peking. Het vijfjarenplan voorziet nog meer verstedelijking en industrialisering.
Acht belangrijke rivieren en meren dreigen zo vervuild te raken dat ze onvoldoende drinkwater kunnen leveren. Het gaat om de Jangtse, de Gele Rivier en de Haihe, die door de hoofdstad Peking stroomt.
De hoeveelheid vervuilende stoffen in de rivieren zal de komende vijf jaar met 35 tot 40 procent toenemen, voorspelt de overheid. Bij steekproeven langs de Gele Revier is op 30 procent van de innamepunten voor drinkwater te veel ammoniak en stikstof gevonden. Die vervuiling is afkomstig van huishoudelijk afval en overmatige bemesting door de landbouw.
Ook het grondwater is zwaar vervuild door met name zware metalen en kunstmest. Volgens onderzoek dat de China Geological Survey vorige maand publiceerde, is slechts een kwart van het grondwater in de omgeving van Peking geschikt voor menselijke consumptie.
Volgens Li Shanzheng, hoogleraar aan het Hydraulisch Onderzoeksinstituut in Peking, heeft China meer zuiveringsinstallaties nodig en moet het land zuiniger omspringen met zijn watervoorraden.