WikiLeaks: Wilders is geen vriend van VS
DEN HAAG (ANP) – Geert Wilders is volgens Amerikaanse diplomaten „geen vriend van de VS” en „een doorn in het oog van de Nederlandse coalitie”. Dat meldde de Britse krant The Guardian op basis van WikiLeaks-documenten uit juli 2009.
Toen Amerikaanse diplomaten president Barack Obama informeerden over de Nederlandse politiek, wezen ze Obama volgens The Guardian op het feit dat de PVV de snelstgroeiende partij van Nederland was. Daarbij noemden ze Wilders „geen vriend van de VS”. Dat kwam vooral door afkeer van Wilders tegen een Nederlandse militaire aanwezigheid in Afghanistan en doordat hij „angst en haat jegens immigranten aanwakkert”.
Volgens de diplomaten blijft de „non-conformist met gouden pompadoerkapsel met zijn anti-islamitische, nationalistische vrijheidspartij een doorn in het oog van de coalitie en kapitaliseert hij de sociale spanningen die voortkomen uit de mislukte integratie van een kleine miljoen Nederlandse moslims”.
Jan Peter Balkenende is volgens de Amerikanen een sluwe politicus die zijn visies niet aan zijn coalitiepartners opdringt, maar handig manoeuvreert om zijn doel te bereiken. „Balkenende werd in eerste instantie weggezet als een ‘lichtgewicht Harry Potter’. Maar hij zorgt vaardig en consistent voor kabinetssteun voor Amerikaans beleid, terwijl hij een fragiele parlementaire meerderheid in de lucht houdt”, aldus de diplomaten.
Het kabinet Balkenende IV werd volgens de Amerikanen meer bijeengehouden door angst voor vervroegde verkiezingen dan een gedeelde visie. „De sceptische Nederlandse kiezer zet Balkenende onder druk om de 1.800 Nederlandse troepen uit Afghanistan terug te trekken. Zijn belangrijkste coalitiepartner, de arbeiderspartij, is in verval en de partij denkt stemmen te winnen door de militairen terug te trekken. Balkenende hoopt op een sterke relatie met u (president Obama) en wil meeliften op uw populariteit. U bent hier immers immens populair”, aldus de diplomaten.
RTL Nieuws meldde woensdagavond op basis van WikiLeaks-documenten dat Dick Berlijn, oud-commandant der strijdkrachten, voor de verkiezingen van 2007 vijftig Joint Strike Fighters wilde aanschaffen. De vliegtuigen zouden op die manier geen onderwerp worden in de verkiezingen, aldus RTL.