Economie

CPB verwacht iets hoger begrotingstekort

DEN HAAG (ANP) – Het Centraal Planbureau (CPB) verwacht dat het begrotingstekort volgend jaar uitkomt op 4,1 procent. Dat is een tiende procentpunt hoger dan waar het kabinet in november nog van uit ging en 0,2 procentpunt hoger dan de verwachting bij Prinsjesdag in september.

14 December 2010 12:24Gewijzigd op 14 November 2020 12:54
Foto ANP
Foto ANP

In de decemberraming heeft het CPB de maatregelen uit de Miljoenennota én die uit het regeerakkoord van VVD en CDA verwerkt. De maatregelen uit het regeerakkoord (18 miljard aan bezuinigingen) dragen per saldo voor circa 0,25 procentpunt bij aan de verkleining van het tekort in 2011. Dat het tekort toch iets hoger uitkomt dan eerder geraamd, komt door de iets ongunstiger economische ontwikkeling. Het tekort volgend jaar is wel fors lager dan de 5,8 procent van dit jaar.

De economische groei komt dit jaar naar verwachting uit op 1,75 procent en volgend jaar op 1,5 procent. Die percentages zijn gelijk aan die uit de vorige raming van het CPB. De groei vertraagt doordat de wereldhandel minder hard groeit. Dat komt doordat overheden wereldwijd hun investeringen in de economie terugschroeven.

De werkloosheid in Nederland neemt af naar 5 procent van de beroepsbevolking in 2011. De inflatie bedraagt 1,25 procent dit jaar en 1,5 procent in 2011. De staatsschuld loopt komend jaar op naar 66,9 procent van het bruto binnenlands product. Voor het begin van de financiële crisis eind 2008 uitbrak, stond de schuld nog op 45,3 procent.

Volgens minister Verhagen van Economische Zaken blijkt uit de cijfers dat het Nederlandse bedrijfsleven de economische crisis redelijk goed heeft doorstaan. „Het producentenvertrouwen zit in de lift, de bedrijfsresultaten nemen weer toe. Landen die hun concurrentiekracht op orde hebben, hebben de crisis redelijk goed doorstaan. De les die we hieruit moeten trekken is dat we in Europa, naast oog voor problemen met de overheidsfinanciën, meer aandacht moeten hebben voor de economische kracht van landen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer