Ouderenfonds onthaalt eenzame senioren op kerstdiner
„Ouderen zijn enorm dankbaar voor de avond die wij hun bieden. Ze genieten van het eten, van de gezelligheid en bijvoorbeeld van het optreden van een koor. Je merkt dat het om een generatie gaat die niet gewend is veel te krijgen. Onze gasten worden opgehaald en thuisgebracht. Sommigen beginnen ’s middags al met de voorbereidingen. Ze gaan naar de kapper en trekken hun mooiste kleren aan”, vertelt Elke van Wageningen, voorlichter van het Nationaal Ouderenfonds.
De gemiddelde leeftijd van de bezoekers ligt hoog. „Soms valt iemand in slaap. Een ander vraagt na een kwartier of hij naar huis mag, omdat hij genoeg heeft. De meesten blijven echter graag tot het laatst.” De kerstdiners die het Nationaal Ouderenfonds sinds 2002 jaarlijks voor 3000 senioren organiseert, zijn volgens de voorlichter een succes. Het fonds richt zicht op het bestrijden van eenzaamheid en armoede onder ouderen en riep daarvoor ook de BoodschappenPlusBus en de Ouderentelefoon in het leven.
Het goede doel nodigt ook dit jaar mensen uit voor een avond op 20, 21 of 22 december in een van de 35 Van der Valkrestaurants. Niet iedereen is welkom. „Onze gasten zijn eenzaam en hebben het vaak financieel niet breed. Ze worden aangemeld via zorg- en welzijnsinstanties of buurtcentra.”
Eenzaamheid onder senioren is een groeiend probleem, alleen al vanwege de dubbele vergrijzing. „Vroeger zorgden kinderen voor de ouders. Tegenwoordig hebben mensen het druk en wonen vaak op afstand van hun familie.” Voor het Nationaal Ouderenfonds is iemand extreem eenzaam als hij het hele jaar door bijna of geen bezoek krijgt en maximaal één keer per maand een sociaal contact heeft. Bij 200.000 van de ruim 4,1 miljoen 55-plussers blijkt dit het geval. „Zij brengen ook de kerstdagen en de jaarwisseling alleen door. Velen zien dat niet als een probleem, maar een kwart van hen zegt daar veel moeite mee te hebben. De maatschappij spiegelt ons voor dat je het tijdens de feestdagen heel gezellig hoort te hebben. Daardoor kan het alleen zijn extra schrijnen.”
Van Wageningen benadrukt dat eenzaamheid niet alleen thuiswonenden treft. „Zo’n 7 procent van de bewoners in zorginstellingen, meer dan 10.000 ouderen, krijgt nooit bezoek. Er kunnen ook anderen oorzaken bestaan voor het alleen zijn, zoals pesten. Ik ken verhalen van mensen die om die reden jarenlang niet uit hun kamer komen. Toch richten we onze activiteiten voornamelijk op thuiswonenden.”
De kerstdiners zijn niet alleen bedoeld om senioren een fijne avond te bezorgen. „We laten zo veel mogelijk mensen die bij elkaar in de buurt wonen aan één tafel zitten. In de hoop dat er nieuwe, blijvende contacten met leeftijdsgenoten uit de omgeving ontstaan. Dat gebeurt regelmatig. Soms ontstaan zelfs nieuwe stellen na deelname aan een kerstdiner.”
Dit is het tweede deel van een serie over eenzaamheid. Volgende week deel 3.