Opluchting over afloop klimaattop
CANCUN – Opluchting overheerste bij de sluiting van de VN-klimaattop in de Mexicaanse stad Cancun toen bijna alle deelnemende landen zaterdagochtend akkoord gingen met de twee voorstellen van de Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken Patricia Espinosa, die de vergadering voorzat.
„Dit is een nieuw tijdperk van internationale samenwerking rond klimaatverandering”, aldus Espinosa na het sluiten van de overeenkomst. Veel landen toonden zich opgelucht dat de top op de valreep toch nog iets heeft opgeleverd, anders dan tijdens de mislukte top in Kopenhagen vorig jaar.
Ook Christiana Figueres, hoofd van het VN-klimaatbureau UNFCCC, sprak van een historische gebeurtenis. Voorzitter Barroso van de Europese Commissie noemde de overeenkomst van Cancun „een belangrijke stap op weg naar een bindend akkoord voor een wereldwijde klimaataanpak.”
Een van de maatregelen is de oprichting van een groen fonds, waarover op de volgende klimaattop in 2011 in het Zuid-Afrikaanse Durban verder wordt onderhandeld.
Op de top in Kopenhagen zegde een flink aantal rijke landen, waaronder de EU, Japan en de VS, toe om de komende jaren 30 miljard dollar beschikbaar te stellen voor arme landen die kampen met de gevolgen van klimaatverandering. Dat bedrag zou vanaf 2012 jaarlijks moeten oplopen, om in 2020 uit te komen op 100 miljard dollar. Afspraken over de manier waarop dat geld van de rijke landen naar de arme landen zou gaan, werden toen niet gemaakt.
Verder worden er maatregelen genomen tegen ontbossing en zijn er afspraken gemaakt over het uitwisselen van technologie. De delegaties zijn verder overeengekomen „diep te gaan snijden” in de uitstoot van broeikasgassen, die de opwarming van de aarde veroorzaken. Die afspraak is echter niet met cijfers gestaafd en zal dus ook in Durban verder uitgewerkt moeten worden.
Bolivia is het als enige van de 194 landen niet eens met de overeenkomst in Cancun en stapt naar het Internationaal Strafhof in Den Haag.
Eerder op de avond gaven Japan en Rusland hun verzet tegen verlenging van het Kyotoprotocol op. Daardoor konden er ook over de andere onderwerpen afspraken gemaakt worden. Vanwege de hardnekkige obstructie van Bolivia duurden de onderhandelingen de hele zaterdagnacht Uiteindelijk werden de bezwaren van Bolivia door gastland Mexico niet als groot gezien en kon het proces toch worden afgerond.
De landen die zich op eerdere klimaattoppen lastig opstelden, zoals de VS, India en China, stemden alle in met de nieuwe afspraken. Hun stemmen werden in de plenaire zaal dan ook met groot applaus ontvangen.
De belangrijkste afspraken op een rijkomt direct onder opening
CANCUN (AFP) – De onderhandelingen op de VN-klimaattop hebben zaterdag geleid tot een aantal bescheiden afspraken. Hieronder enkele daarvan.
De tekst dringt aan op „diep snijden” in de uitstoot van broeikasgassen, die verantwoordelijk worden gehouden voor de opwarming van de aarde. Op die manier moet worden voorkomen dat de aarde de komende jaren meer dan 2 graden Celsius warmer wordt dan voor het industriële tijdperk.
De tekst eist dat rijke landen hun uitstoot met 25 tot 40 procent verminderen in 2020 ten opzichte van 1990. Deze afspraak is gemaakt in een werkgroep over het Kyotoprotocol en geldt dus niet voor de VS.
De tekst biedt ruimte voor een onderzoek naar marktmechanismen die arme landen kunnen helpen hun uitstoot te verminderen. De voorstellen die daaruit komen zullen op de volgende klimaattop in 2011 in Zuid-Afrika worden besproken.
Er wordt een nieuw internationaal orgaan (het Groene Klimaat Fonds) opgericht dat geld van rijke landen doorspeelt naar arme landen die kampen met de gevolgen van klimaatverandering. De Europese Unie, de Verenigde Staten en Japan hebben daarvoor toegezegd tot en met 2012 jaarlijks 30 miljard dollar ter beschikking te stellen. Dat bedrag zal tot 2020 oplopen tot 100 miljard dollar per jaar. Daarmee zijn de toezeggingen van ‘Kopenhagen’ nu officieel vastgelegd.
De tekst ondersteunt de inspanningen om het verwoesten van bossen tegen te gaan, een belangrijke oorzaak van klimaatverandering omdat bossen veel broeikasgassen opnemen.
De tekst roept rijke landen ertoe op nieuwe onderhandelingen aan te gaan over het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen onder het Kyotoprotocol, dat in 2012 afloopt, „om te voorkomen dat er een gat ontstaat” tussen de periodes waarvoor afspraken gelden.
Vooralsnog zijn landen niet verplicht hun doelstellingen voor na 2012 vast te leggen onder het Kyotoprotocol. Vooral Japan is tegenstander van een tweede termijn. Dat komt doordat aan China geen eisen worden gesteld en de VS het protocol niet ratificeerden.