Economie

Duitsland sluit fiscale unie niet uit

BERLIJN – Duitsland sluit een nauwere verbinding tussen het financiële beleid van de verschillende eurolanden niet uit.

13 December 2010 11:12Gewijzigd op 14 November 2020 12:53
Foto EPA
Foto EPA

Dat stelt de Duitse minister van Financiën Schäuble in een interview dat zondag verschenen is in de Duitse krant Bild am Sonntag.

Bij de introductie van de euro is afgesproken dat de begrotingen van de deelnemende landen juist gescheiden zouden blijven. Omdat de euro nu onder druk staat zou dit kunnen worden heroverwogen, meent Schäuble, die de discussie over een verdere fiscale en financiële integratie overigens wel aanduidde als voorbarig. Berlijn heeft zich tot nog toe stevig verzet tegen de oproep om te komen tot een fiscale unie.

Schäuble noemt het echter onmogelijk om geplaagde landen als Griekenland en Ierland uit te sluiten van de gemeenschappelijke munt. „De gevolgen zouden dan niet te overzien zijn”, aldus de bewindsman.

Schäuble toont zich verder optimistisch over de euro. „Die is niet mislukt”, stelt hij. „Zonder de euro zou de Duitse mark geherwaardeerd zijn, wat negatieve gevolgen zou hebben gehad voor de buitenlandse handel.” Hij roept speculanten op hun aanvallen op de euro te staken. „Zij zullen geen succes hebben. De euro valt niet.”

Ook de Duitse bondskanselier Merkel, die de onrust over de euro de afgelopen weken juist aanwakkerde met een aantal uitspraken, poogde de afgelopen dagen de gemoederen te bedaren door een andere toon aan te slaan. Zo verklaarde Merkel afgelopen vrijdag, samen met haar Franse collega Sarkozy, vastberaden te zijn om de euro en de financiële stabiliteit van de eurozone te verdedigen.

Merkel deed de verklaring in aanloop naar de EU-top van eind deze week. Het noodfonds van 750 miljard euro waaruit onlangs steun werd toegezegd aan Ierland zal hier waarschijnlijk niet worden vergroot. Wel moet op de Europese top een verdragswijziging worden goedgekeurd die het fonds permanent moet maken. Die wijziging is nodig omdat de huidige regeling in tegenspraak is met het EU-verdrag dat rechtstreekse steun en het afkopen van schulden verbiedt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer