Balletje
Graag wil ik naar aanleiding van het artikel met als kop ”De rol van een balletje in het publieke debat” (RD 3-12) een drietal onjuistheden rechtzetten.
Het blauwe balletje waar de schrijver aan refereert is in 2007 bij de aanbieding van de Miljoenennota niet door minister Zalm maar door de toenmalig minister Bos van Financiën aangeboden. Dit deed hij niet namens het jeugdparlement, maar namens het jeugdkabinet. Het blauwe balletje is niet een geschenk aan de Kamervoorzitter, maar aan de Tweede Kamer. Daarom is het niet opgenomen in het geschenkenregister van de leden. Het balletje staat, zoals de toenmalig minister van Financiën aangaf, symbool voor broederschap en verbinding. Iedereen gaat met elkaar spelen, samen ergens voor strijden zodra je ergens een bal op een plein of veld gooit.
Zelf heb ik bij het in ontvangst nemen van het balletje erop gewezen dat tijdens de debatten Kamerleden op de bal moeten spelen en niet op de man. Daar worden zij regelmatig door de Kamervoorzitter op gewezen. Als de toon in het debat te hoog dreigt te worden, wordt de leden verzocht tot de voorzitter te spreken. Dit draagt ertoe bij dat de toonzetting in het debat niet te persoonlijk wordt.
Al ligt het blauwe balletje niet meer zichtbaar op het bureau van de voorzitter, het stuitert symbolisch nog steeds tussen de Kamerzetels door.
Gerdi A. Verbeet
p/a Postbus 20018
2500 EA Den Haag