Kameroense geniet van boekhouding

Ze groeide op in Kameroen, studeerde in Canada en kwam eind jaren negentig naar Nederland. Nu heeft Therese, die vanwege de veiligheid van haar familie niet met haar achternaam in de krant wil, een werkervaringsplaats op de afdeling financieel-economische zaken van een ministerie in Den Haag. Samen met drie collega’s zit ze in een kamer op de veertiende verdieping van de kantoorflat. Het uitzicht over de hofstad is fraai. Bij helder weer is zelfs de Euromast in Rotterdam zichtbaar.

9 December 2010 10:58Gewijzigd op 14 November 2020 12:50
Foto RD, Anton Dommerholt
Foto RD, Anton Dommerholt

Tot haar negentiende woont de boekhoudkundig medewerker op het platteland van het West-Afrikaanse Kameroen, daarna verhuist ze naar de grote stad Douala. Na het voortgezet onderwijs vertrekt ze in 1986 naar Canada voor een universitaire economische en commerciële studie. Ze rondt die niet af. In 1991 keert ze met heimwee terug naar haar geboorteland.

Vanwege de onstabiele situatie in Kameroen vlucht Therese eind jaren negentig naar Nederland. In 2003 krijgt ze op humanitaire gronden een verblijfsvergunning. Een paar maanden later begint ze aan haar inburgeringstraject. „Ik had al gestudeerd, maar zat samen met analfabeten in een klas. De niveauverschillen waren zo groot dat ik besloot thuis zelf de Nederlandse taal te leren.”

Als ze voor haar inburgeringsexamen is geslaagd, begint de veertiger aan de deeltijdstudie bedrijfseconomie aan de heao in Sittard, die ze na vier jaar met succes afrondt. Zeker de eerste jaren blijft de taal lastig. „In het begin had ik tijdens de les altijd een woordenboek bij me. Zo breidde ik mijn woordenschat steeds verder uit. De afgelopen jaren is mijn Nederlands duidelijk verbeterd, maar ik spreek het niet perfect.”

Haar eerste baan op de financiële administratie van een hogeschool biedt Therese te weinig uitdaging. Ze werkt onder haar niveau. Via de Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF krijgt ze in 2009 een werkervaringsplek op een ministerie, waar ze na een jaar op de afdeling financieel-economische zaken belandt.

Therese doet haar boekhoudkundige werk met plezier. Ze is onder meer verantwoordelijk voor de controle van de salarissen voordat die worden uitbetaald. Haar leidinggevende is tevreden over haar. Of de vluchteling na afloop van het tweede jaar op een werkervaringsplek in vaste dienst kan komen, is door de bezuinigingen bij de overheid echter zeer onzeker. „Op dit moment wordt er geen nieuw personeel aangenomen.”

Als Therese niet op het ministerie kan blijven, wil ze ander werk zoeken dat aansluit bij haar opleiding. „Een baan bij een kredietbank of in de schuldhulpverlening zou me ook leuk lijken. Dan heb je meer contact met mensen en zie je concrete resultaten.”

Dit is de derde aflevering in een serie over de integratie van hogeropgeleide vluchtelingen op de arbeidsmarkt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer